Bekijk het origineel

Bouterse: Excuus voor moorden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bouterse: Excuus voor moorden

Nabestaanden reageren afwijzend

2 minuten leestijd

PARAMARIBO - De Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse heeft gisteren voor het eerst in het openbaar excuses aangeboden aan de nabestaanden van tegenstanders van zijn bewind die in december 1982 werden vermoord in Fort Zeelandia. Nabestaanden van de vijftien slachtoffers van de decembermoorden reageerden afwijzend op de openbare excuses.

Bouterse pleitte tijdens een bijeenkomst met jongeren tegelijkertijd voor amnestie. "Laten we de zaak eerlijk benaderen: waarom kan men een man die tientallen doden op zijn naam heeft, wel amnestie verlenen?" De ex-legerleider doelde op ex-Jungle Commandoleider Ronnie Brunswijk, die van 1986 tot 1987 verwikkeld was in een binnenlandse oorlog met het leger.

Volgens Bouterse is er geen enkele aanleiding om hem als verdachte van de decembermoorden aan te merken. Hij gaf wel toe, zoals hij enkele jaren geleden al deed, dat hij politiek verantwoordelijk is voor de moord op vijftien van zijn tegenstanders, een "zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis."

Volgens Bouterse moet "die bladzijde op een volwassen manier worden afgerond", waarbij de totale Surinaamse gemeenschap moet worden betrokken. "Het was on-Surinaams, het mag nooit meer gebeuren dat Surinamers op die manier hun leven verliezen. Ik bied aan alle nabestaanden mijn verontschuldigingen aan."

Het strafproces over de decembermoorden moet in de komende weken beginnen. Bouterse, die de hoofdverdachte wordt genoemd, zei gisteren dat hij nooit in de bunker zal komen waar de rechtzittingen gehouden zullen worden. "Laten ze oppassen dat ik ze niet opsluit."

Nabestaanden van de vijftien slachtoffers van de decembermoorden in 1982 wezen de excuses van Bouterse van de hand. "Het recht moet gewoon zijn loop hebben, er is geen enkele rechtvaardiging voor de decembermoorden", zegt de Surinaamse jurist Freddie Kruisland.

Kruisland vertegenwoordigt de nabestaanden van de vijftien slachtoffers van die moorden.

Ook Betty Goede van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) vindt de verontschuldigingen van Bouterse misplaatst. "Het slaat nergens op", zegt Goede. Na bijna 25 jaar kan Bouterse volgens haar geen excuses aanbieden voor moorden.

Bouterse heeft geen respect voor de nabestaanden en ook niet voor het leven van de slachtoffers, oordeelt Goede. Het strafproces rond de decembermoorden moet binnen afzienbare tijd beginnen en volgens de OGV-voorzitter en Kruisland moet Bouterse dat rustig afwachten.

De jurist verwacht tegen het einde van deze maand of in de eerste helft van april dat het hof van justitie een uitspraak doet over de bezwaarschriften die Bouterse en een aantal andere verdachten hebben ingediend over verdere vervolging. Na de beslissing van het hof moeten de dagvaardingen de deur uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 maart 2007

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bouterse: Excuus voor moorden

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 maart 2007

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken