Bekijk het origineel

Ov-bedrijven gaan langs de meetlat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ov-bedrijven gaan langs de meetlat

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Huizinga van Verkeer legt de openbaarvervoerbedrijven langs de meetlat. Zij kondigde gisteren in de Tweede Kamer onderzoek aan naar hun prestaties dat voor de zomer klaar moet zijn.

In de Kamer gaan stemmen op om te morrelen aan de marktwerking in het openbaar vervoer, die voortvloeit uit een wet uit 2000. De SP en GroenLinks zouden dat graag zien. Regeringspartij PvdA wil de verplichte aanbesteding in de vier grote steden vanaf 2009 flexibiliseren. "Zij die dat kunnen, mogen dat wel al vanaf 2009", betoogde PvdA-Kamerlid Roefs.

De marktwerking op de schop nemen, is niet de bedoeling, maakte de staatssecretaris duidelijk. Zij herinnerde de Kamer eraan dat die een paar maanden geleden nog de verplichte aanbesteding in het stadsvervoer goedkeurde.

Maar Huizinga liet de problemen bij ov-bedrijven in Limburg en Noord-Brabant niet onvermeld. Door technische mankementen moest busbedrijf Arriva een maand geleden bussen in Oost-Brabant in de remise laten staan. De dienstregeling lag daardoor overhoop. Chauffeurs kwamen in opstand.

Arriva zocht de oorzaak in de late gunning van het ov-contract. Aanvankelijk zou Connexxion in Noord-Brabant aan de slag gaan, maar dat vervoerbedrijf trok zich op de valreep terug. De concessie ging naar BBA/Veolia (West-Brabant) en Arriva.

VVD-fractiewoordvoerder De Krom, die de marktwerking koestert, vroeg wel nadrukkelijk om een vergelijkend onderzoek naar bijvoorbeeld onderhoudskosten, subsidiƫring en effectieve werkuren van chauffeurs. De staatssecretaris is daartoe bereid "om lessen te trekken voor volgende aanbestedingen." Andere lagere overheden kunnen van de ervaringen gebruikmaken.

Huizinga had gisteren samen met minister Eurlings een kennismakingsoverleg met de fractiespecialisten, die een spervuur van vragen afvuurden. Eurlings (CDA) toonde zich nadrukkelijk voorstander van een kilometerheffing die het kabinet versneld wil invoeren (voor 2012).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 maart 2007

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Ov-bedrijven gaan langs de meetlat

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 maart 2007

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken