Bekijk het origineel

Einde juridisch gevecht over homohuwelijk Aruba in zicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Einde juridisch gevecht over homohuwelijk Aruba in zicht

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, beslist morgen of Aruba het zogenoemde homohuwelijk moet erkennen. Tot op heden weigert Aruba -evenals de Nederlandse Antillen- dat.

De raad doet morgen uitspraak in een zaak van twee vrouwen die op Aruba als gehuwden in het bevolkingsregister ingeschreven willen worden. De twee vrouwen, Charlene Oduber en Esther Lamers, zijn in 1999 in Rotterdam een geregistreerd partnerschap aangegaan, dat zij in 2001 hebben omgezet in een huwelijk.

Nadat de vrouwen zich begin 2004 op Aruba vestigden, dienden zij het verzoek in om in het bevolkingsregister als gehuwden te worden ingeschreven. De ambtenaar van de burgerlijke stand weigerde Oduber en Lamers echter op die manier in het register op te nemen. Het burgerlijk wetboek van Aruba erkent het homohuwelijk niet.

Vervolgens spanden de vrouwen bij de kantonrechter een procedure aan. Daarin verzochten zij een "verklaring voor recht" uit te spreken dat hun Nederlandse huwelijksakte ook in Aruba rechtskracht heeft.

Het gerecht gaf die verklaring. De rechter nam het koninkrijksstatuut in acht, waarin met name in artikel 40 wordt bepaald dat alle authentieke akten in het hele koninkrijk moeten gelden.

De Arubaanse ambtenaar en het land Aruba gingen echter in hoger beroep. Maar ook het gemeenschappelijke hof van justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba bevestigde de uitspraak van het gerecht. Het hof vond dat het Statuut voor het Koninkrijk de rechter verplicht de rechtskracht van een Nederlandse huwelijksakte zonder meer te aanvaarden, ook al kent Aruba geen huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht.

Opnieuw legde zowel de ambtenaar als Aruba zich hierbij niet neer, maar ging in cassatie bij de Hoge Raad. Zowel de homobelangenorganisatie COC als de Homo Lesbische Federatie Nederland en de Gay Krant steunde de dames de afgelopen jaren in hun strijd. Oduber en Lamers wonen weer in Nederland, onder meer vanwege de weerstand van de Arubaanse bevolking en de weerslag die dat had op een meisje voor wie ze zorgen.

Het COC heeft meerdere malen bij de Nederlandse regering gelobbyd om het thema homoseksualiteit op Aruba en de Nederlandse Antillen en de houding van beide regeringen hoog op de politieke agenda te krijgen.

Advocaat-generaal mr. L. Strikwerda heeft op 12 januari in zijn conclusie de Hoge Raad geadviseerd het beroep van de ambtenaar en het land Aruba te verwerpen. Uit eerdere uitspraken blijkt dat de Hoge Raad het huwelijk als een akte ziet. Hierdoor zal Aruba nagenoeg zeker in de toekomst het homohuwelijk moeten erkennen. Het lijkt vooralsnog echter uitgesloten dat het land een dergelijk huwelijk zal gaan voltrekken.

De Arubaanse regering onder leiding van Nelson Oduber blijft fel tegen het homohuwelijk. De premier heeft de kerken opgeroepen de krachten te bundelen in de strijd ertegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 april 2007

Reformatorisch Dagblad | 19 Pagina's

Einde juridisch gevecht over homohuwelijk Aruba in zicht

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 april 2007

Reformatorisch Dagblad | 19 Pagina's

PDF Bekijken