Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Maak Wadden onderdeel van Natura 2000"

Status zou duidelijkheid scheppen

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Door het Waddengebied aan te wijzen als Natura 2000-gebied verwacht minister Verburg (Landbouw) dat duidelijker wordt wat er wel en niet mag in het gebied.

Ze hoopt dat die helderheid ook leidt tot minder rechtszaken, zei ze zaterdag in de Leeuwarder Courant. "We maken duidelijk welke soorten we willen beschermen en waar we dat gaan doen. Nu zijn er heel veel regelingen en is er heel veel onduidelijkheid. Als we de soorten en hun gebied exacter hebben vastgesteld, weten we ook wat de mogelijkheden zijn voor economische, recreatieve en andere activiteiten van mensen. Ik denk dat veel mensen en organisaties die duidelijkheid willen", aldus Verburg.

Woensdag start de inspraakprocedure voor de aanwijzing van zeven Natura 2000-gebieden in het waddengebied: de Waddenzee, de Noordzeekust en de duinen op vijf Waddeneilanden. Natura 2000 is een netwerk van Europese natuurgebieden dat wat betreft het ministerie van Landbouw de basis vormt van het Europees natuurbeleid en het behoud en herstel garandeert van voor Europa waardevolle natuur.

Voor alle Natura 2000-gebieden komen beheerplannen. Voor de wadden stellen het Rijk en de provincies die op, in samenspraak met beheerders en gebruikers van de gebieden en lokale overheden.

Verburg verwacht dat door die afspraken bijvoorbeeld natuurbeschermers en kokkelvissers elkaar minder vaak hoeven te treffen in de rechtbank. "Als iedereen zijn bijdrage levert, komt er een mooi en uitgebalanceerd beheerplan. Dat kan ertoe leiden dat organisaties die nu elkaars tegenvoeters zijn, partners worden bij beheer en ontwikkeling van het waddengebied. Dat zou ik een grote winst vinden."

De nieuwe regels betekenen volgens haar ook niet het einde voor evenementen als de sloepenrace van Harlingen naar Terschelling, het Oerolfestival op Terschelling of de catamaranrace rond Texel. Verburg: "De sloepenrace moet je natuurlijk niet in het broedseizoen organiseren. Voor Oerol en de catamaranrace moet nu een vergunning worden gegeven. Straks komen die evenementen gewoon in het beheerplan te staan."

Waddengebied

- Minister Verburg: Wijs Wadden aan als Natura 2000-gebied.

- Status zou duidelijkheid scheppen in wirwar van huidige regelingen.

- Procedure rond Natura 2000 voor Wadden begint woensdag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 mei 2007

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 mei 2007

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken