Bekijk het origineel

Website berekent recht op toeslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Website berekent recht op toeslag

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Op verzoek van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken ontwikkelt het Nibud een website om mensen te wijzen op de mogelijkheden van inkomenssteun.

Dat schrijft Aboutaleb in een brief aan de Tweede Kamer. Naar verwachting zal de website, www.berekenuwrecht.nl, in september gereed zijn.

De staatssecretaris reageert hiermee op een gisteren gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daaruit blijkt dat veel mensen ten onrechte niet gebruikmaken van inkomensvoorzieningen. Duizenden huishoudens laten geld liggen, omdat het aanvragen van steun te ingewikkeld wordt gevonden en mensen niet goed op de hoogte zijn.

Het feit dat burgers niet gebruikmaken van inkomensvoorzieningen noemt Aboutaleb een jammerlijke ontwikkeling. "Mensen moeten krijgen waar ze recht op hebben", aldus de staatssecretaris gisteren.

Verder onderzoekt Aboutaleb de mogelijkheid om lokale belastingen, na een eerste aanvraag, in de volgende jaren automatisch kwijt te schelden. Nu moeten burgers zelf ieder jaar opnieuw actie ondernemen voor bijvoorbeeld kwijtschelding van lokale heffingen.

Vier gemeenten (Dordrecht, Amsterdam, Zaandam en Rotterdam) experimenteren hier inmiddels mee.

Daarvoor vergelijken gemeenten hun bestanden via het inlichtingenbureau met die van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de Belastingdienst en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Ook krijgen gemeenten jaarlijks 80 miljoen euro extra van het Rijk om armoede te bestrijden en schuldhulpverlening te bieden. Lokale overheden krijgen nu eerst 15 miljoen extra. Dat bedrag loopt deze kabinetsperiode op tot een structureel bedrag van 80 miljoen euro per jaar.

Inkomenssteun

- Nibud maakt website die wijst op mogelijkheden inkomenssteun.

- Duizenden huishoudens lopen geld mis vanwege onbekendheid.

- Staatssecretaris Aboutaleb onderzoekt kwijtschelding lokale belastingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 juni 2007

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Website berekent recht op toeslag

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 juni 2007

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken