Bekijk het origineel

Twee doden door zwaar onweer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Twee doden door zwaar onweer

Schade na blikseminslagen

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Het onweer dat gisteravond over Nederland trok, heeft aan twee mensen het leven gekost. In het Brabantse Goirle werd een 56-jarige vrouw uit die plaats door de bliksem getroffen. Een 42-jarige man kwam in zijn woonplaats Uitgeest om het leven.

De man kwam om nadat hij vermoedelijk door de hevige regenval van het dak van zijn schuur was gevallen. Hij was op het dak van zijn schuur geklommen, omdat het water daar niet goed wegliep. Het slachtoffer werd kort daarna achter de schuur gevonden.

Meerdere mensen raakten gisteravond gewond door verkeersongevallen die werden veroorzaakt door het slechte zicht.

De onweersbuien, die rond halfnegen grotendeels waren afgezwakt, trokken via Limburg rond 17.00 uur het land binnen en zorgden vooral ten zuidwesten van de lijn Texel-Arnhem voor veel schade.

Met name het midden en westen van Brabant werden getroffen. In dit gebied werd de politie overspoeld door meldingen uit de regio van Breda, Tilburg en Roosendaal. De meldkamer was overbelast.

In Zundert vloog een stal met daarin tientallen stuks vee in brand door blikseminslag. De dieren konden worden ge-red.

Kaatsheuvel stond grotendeels blank en in Oosterhout bezweken diverse daken van gebouwen door blikseminslagen en wateroverlast door hevige regenbuien. In de omgeving van Tilburg is een zogenoemde bolbliksem in verschillende woningen ingeslagen.

Ook in andere delen van het land ondervonden mensen hinder van het weer. In Maastricht, Den Haag en in de regio Gouda-Leiden liepen veel kelders onder en stonden straten blank. In Dordrecht werd de avondvierdaagse afgelast.

Ook op het spoor waren er problemen. Het treinverkeer tussen Nijmegen en Oss ondervond hinder door een kapotte goederentrein, waar de bliksem was ingeslagen. Tussen Breda en Gilze en Rijen waren overwegen verstoord. In Limburg en Noord-Brabant waren blikseminslagen in bovenleidingen.

Het KNMI gaf gisteren aan het eind van de middag een weeralarm om te waarschuwen voor de hevige onweersbuien. Om 22.00 uur werd het alarm ingetrokken, omdat de activiteit van de buien was afgenomen.

Volgens het weerinstituut hadden de onweersbuien zeldzaam veel ontladingen: meer dan 500 binnen een periode van 5 minuten in een gebied van 50 bij 50 kilometer. "Dat is heel fors", meldde een woordvoerder. "Dit gebeurt hooguit één keer per jaar."

België en Noord-Frankrijk werden ook getroffen door zware onweersbuien. Hevige regenval zorgde voor overstromingen en aardverschuivingen. Honderden gezinnen moesten hun huizen verlaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 juni 2007

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Twee doden door zwaar onweer

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 juni 2007

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken