Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Mensenhandel moet harder aangepakt"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Politiekorpsen moeten meer werk maken van de opsporing van mensenhandel. Daarvoor is uitbreiding van de capaciteit bij de politie nodig.

Dat schrijft de Nationaal Rapporteur Mensenhandel (NRM) in een vijfde rapport over dit fenomeen, dat gisteren is gepubliceerd.

Rapporteur Dettmeijer erkent dat het moeilijk is om mensenhandel te achterhalen, mede omdat de slachtoffers zich niet graag blootgeven. De politie moet volgens de NRM bij alle verdenkingen van mensenhandel een onderzoek beginnen, ook als er geen aangifte wordt gedaan.

Daarnaast bepleit de NRM dat er meer aandacht moet komen voor criminelen die mensenhandelaars ondersteunen, zoals documentvervalsers en financieel adviseurs. Datzelfde geldt voor de rol die malafide uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars spelen.

Dettmeijer noemt de uitzendbranche een risicosector voor uitbuiting. Daarom zou Nederland een vergunningsplicht moeten overwegen voor uitzendbedrijven die personeel leveren aan de landbouw en visserij, zoals Groot-Brittannië dat al hanteert. Minister Donner (Sociale Zaken) zei in een eerste reactie dat een vergunningsplicht niet helpt om strafbare feiten te voorkomen. Hij beloofde het rapport wel serieus te zullen bestuderen.

Ook de prostitutie staat bekend vanwege gevallen van mensenhandel. De NRM vindt dat de regering een landelijk kader moeten scheppen, waarin staat dat elke gemeente regels moet opstellen voor alle ondernemingen waar bedrijfsmatig seksuele handelingen plaatsvinden. Dat is nu nog niet verplicht.

Alle gemeenten zouden bijvoorbeeld escortbedrijven vergunningsplichtig moeten maken. Ook beveelt de NRM aan te onderzoeken hoe controle kan worden gehouden op andere seksinrichtingen, zoals parenclubs.

Dettmeijer vindt dat de handhaving in de seksindustrie met vereende kracht ter hand moet worden genomen. De politie kan intensiever controleren op illegale prostitutie. Daarnaast zullen gemeenten seksbedrijven met een vergunning consequent in de gaten moeten houden. Die controle laat nog te wensen over, constateert de NRM. "Er worden in het vergunde circuit ook nog steeds misstanden aangetroffen."

Volgens de NRM is het nog altijd lastig om betrouwbare cijfers te krijgen over mensenhandel in Nederland. Een van de indicaties vormen de cijfers van de Stichting Tegen Vrouwenhandel. Die registreerde 424 slachtoffers van mensenhandel in 2005. Vorig jaar is dat aantal waarschijnlijk hoger uitgekomen. De meeste slachtoffers zijn Nederlanders, gevolgd door Bulgaren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 juni 2007

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 juni 2007

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken