Bekijk het origineel

Consument onveranderd positief over economie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Consument onveranderd positief over economie

2 minuten leestijd

VOORBURG - Het vertrouwen van Nederlandse consumenten en ondernemers over het economisch klimaat blijft stabiel. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

De index van het consumentenvertrouwen nam in augustus licht toe tot 15, blijkt uit cijfers van het CBS. Vorige maand was dat 14. Het producentenvertrouwen steeg deze maand met 0,2 punt ten opzichte van juli en kwam uit op 7,8. Ondernemers waren vooral tevreden over de orderpositie.

Het onderzoeksinstituut concludeert aan de hand van de cijfers dat de stemming over het economisch klimaat vrijwel gelijk bleef. Consumenten waren in augustus iets optimistischer over de economie van de afgelopen twaalf maanden. Daarentegen waren ze over de economische situatie in de komende twaalf maanden iets minder positief.

Ook de koopbereidheid veranderde nauwelijks. Deze deelindicator is gebaseerd op drie vragen, waarvan twee het oordeel over de financiële situatie van het huishouden polsen. Daarnaast wordt de consument gevraagd of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. Over de eigen financiën in de afgelopen twaalf maanden waren consumenten aanzienlijk positiever dan in juli. Zo optimistisch zijn consumenten in ruim vijf jaar niet meer geweest.

Daarentegen veranderde het oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden in het komende jaar nauwelijks. Tot slot vond de consument de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen dan een maand eerder, aldus het CBS. De relatie tussen de ontwikkeling van de koersen op de aandelenmarkt en het consumentenvertrouwen is niet eenduidig vast te stellen, meent het onderzoeksinstituut. Op 9 augustus grepen de centrale banken in toen de interbancaire kredietverlening stokte. Dit lokte scherpe reacties uit van de aandelenbeurzen. Deze turbulentie viel grotendeels buiten de periode waarin het onderzoek plaatsvond, 1 tot en met 14 augustus.


Eigen financiën

- Lichte stijging index consumentenvertrouwen in augustus.

- Ondernemers vooral positief over orderpositie.

- Koopbereidheid consument blijft gelijk.

- Burger in vijf jaar niet zo tevreden over eigen financiën.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 augustus 2007

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Consument onveranderd positief over economie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 augustus 2007

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken