Bekijk het origineel

Evangelist in de vrieskou

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Evangelist in de vrieskou

Broeder Roman Toeljoepa ziet klimaat in noorden van Rusland veranderen

6 minuten leestijd

Hobbelend kruipt de terreinwagen over de besneeuwde toendra. Een eindeloze witte wereld. Aan boord zitten evangelist Roman Toeljoepa en enkele broeders van zijn gemeente. Ze zijn onderweg naar rendierfokkers die op het uitgestrekte schiereiland Jamal in het uiterste noorden van Ruslandleven. Toeljoepa trotseert het barre klimaat om het volk van de Nentsen, dat al eeuwenlang de geesten van hun voorouders aanbidt, bekend te maken met de levende God.

De evangelist is voorganger in een kleine niet-geregistreerde baptistengemeente van de stad Sjojacha, het 3000 inwoners tellende handelscentrum van rendierfokkers op Jamal. Zijn gemeente bestaat uit 29 doopleden en zo'n 40 tot 50 meelevende leden. Maar ook op de toendra, tot op een afstand van zeventien uur rijden van Sjojacha, wonen Nentsen die tot het christelijk geloof zijn overgegaan.

Al snel na het verlaten van de stad houden de wegen op. Navigeren op de eindeloze sneeuwvlakte gebeurt met behulp van een gedetailleerde kaart. De sneeuwlaag is slechts enkele centimeters dik. "Dat komt omdat het vaak hard waait. Alleen bij oneffenheden in het terrein ontstaan metershoge sneeuwhopen. Daar moeten we ons dan soms letterlijk doorheen graven", aldus Toeljoepa.

In de zomer is reizen onmogelijk omdat de permanent bevroren bodem dan tot een diepte van 30 centimeter ontdooit en de toendra verandert in een grote modderpoel. Zodra de vorst echter weer in de bovengrond zit, rijdt Toeljoepa samen met enkele broeders richting de Nentsen op de toendra. Het met zes wielen aangedreven terreinvoertuig waarover de gemeente beschikt, is tijdens de heenreis afgeladen met levensmiddelen en andere noodzakelijke goederen.

Rauwe vis

"Rendiervlees en vis, vaak rauw gegeten, vormen het belangrijkste voedsel van de Nentsen. Ze vinden het niet zo lekker, maar ze kunnen niet anders, want er is weinig stookhout voorhanden. Dan is er nog een zoetzure gele bes die in het najaar rijp is en die vol vitamine C zit. Die eten ze ook, als de bessen tenminste niet vroegtijdig bevriezen, zoals dit jaar is gebeurd", vertelt Toeljoepa.

De van oorsprong Oekraïense evangelist is van huis uit gewend aan een vorstvrij klimaat. Inmiddels heeft hij er in het hoge noorden zeventien jaar op zitten en het poolklimaat heeft voor hem geen geheimen meer. "De poolnacht begint bij ons op 28 oktober en duurt tot 15 januari. Het is dan 49 dagen lang donker, met temperaturen tot tientallen graden onder nul. Er ligt gemiddeld 257 dagen per jaar sneeuw. Tijdens een deel van de lente en de zomer gaat de zon niet onder. Die periode duurt in Sjojacha 69 dagen, van 20 mei tot 26 juli. De gemiddelde temperatuur is dan 4,2 graden. Maar ook in de zomer kan het sneeuwen en vriezen."

's Zomers schijnt de zon maar weinig, vorig jaar slechts acht dagen, herinnert Toeljoepa zich. De lucht is doorgaans bewolkt en er valt veel regen of sneeuw. Extremen? Die zijn er ook, aldus de evangelist. Ooit is er een temperatuur van 55 graden onder nul geregistreerd, een uitschieter naar 27 graden boven nul is echter ook voorgekomen.

Noorderlicht

Toeljoepa signaleert veranderingen in het klimaat op Jamal en hij is niet de enige. Jaarlijks bezoekt de evangelist een eiland ten noorden van het schiereiland. "Daar wonen Nentsen met wie ik contacten heb en er zit een meteorologische post. De wetenschappers zeggen dat het weer steeds onvoorspelbaarder wordt. Ook de Nentsen zelf zien veranderingen in de weerpatronen. Het was al grillig, maar het is nog grilliger geworden. Als je het noorderlicht zag, betekende dit steevast dat het gaat vriezen. Nu gebeurt dat niet altijd meer."

De dunne laag sneeuw op de toendra is volgens Toeljoepa gunstig voor de rendieren. Die kunnen zo goed bij de mossen die onder de sneeuw verscholen liggen. "Als het in de winter echter kwakkelweer is met dooi en vervolgens weer vorst -een toenemend probleem de laatste jaren- komt er een ijslaag op de mossen. Het kost de rendieren dan veel meer moeite hun voedsel te bemachtigen." Ook de voedselvoorziening voor de mens verloopt dan moeizamer. "We verplaatsen ons vaak over het ijs van bevroren rivieren en meren. Als het dooit, lukt dat vaak niet meer en dat maakt transport lastig."

De weersomstandigheden op Jamal kunnen snel veranderen. 's Winters kan een sneeuwstorm binnen een uur opsteken en dan uren, soms zelfs dagen, duren. Ook komt het voor dat de dag begint met een temperatuur van 42 graden onder nul en eindigt met slechts 2 graden vorst. "Temperatuurschommelingen worden veroorzaakt door verandering van de windrichting. Noorden- en oostenwind betekenen kou, zuidenwind en westenwind brengen kwakkelweer met zich mee", aldus Toeljoepa.

Tijden der heidenen

De prediker weet zich geroepen het evangelie te verkondigen onder de Nentsen en grijpt alle mogelijkheden aan om met hen in contact te komen. "Als we een tsjoem zien -een soort wigwam waarin ze wonen- stoppen we altijd. Bij dikke mist -en dat komt hier nogal eens voor- rijd je er gemakkelijk voorbij. De bewoners steken daarom snel een fakkel aan als ze motorgeronk horen. Ze maken graag contact. Dat biedt ook goede mogelijkheden voor de verkondiging van het evangelie."

Toeljoepa vertelt hun over de God van de Bijbel, over de komst van de zonde in de wereld en de verlossing die in en door Christus is te verkrijgen. "Ik laat lectuur achter en spoor hen aan tot God te gaan bidden in plaats van de afgoden te dienen. Ze vragen in hun gebed om allerlei dingen waar wij vaak niet aan zouden denken. Zoals een vrouw die vroeg of de Heere de ruzies tussen haar en haar man wilde stoppen. Ik sta er soms verwonderd over dat God die gebeden verhoort, vaker dan bij ons. Je merkt dan dat we leven in de tijden der heidenen, waarin de Heere naar hen wil luisteren."

Hoogtepunt vormen de doopdiensten die de evangelist van tijd tot tijd heeft. De openlijke overgang tot het christelijk geloof gaat niet zelden gepaard met veel strijd, zowel uiterlijk als innerlijk, weet Toeljoepa. "Mensen vragen me wel eens of ze God niet samen met hun afgoden kunnen dienen. Maar ze moeten er totaal mee breken. Bij hun doop beloven ze dat ze de wereld en de afgoden van het heidendom verloochenen en ze zeggen ja op de vraag of ze geloven dat de Heere Jezus Christus hun persoonlijke Redder en Verlosser is."

Toeljoepa is er geen voorstander van dat de Nentsen na hun overgang tot het christelijk geloof in Sjojacha gaan wonen en zich bij de gemeente daar aansluiten. "Het liefst heb ik dat ze op de toendra blijven wonen en daar een voorbeeld zijn voor anderen. Ik bezoek ze regelmatig en we organiseren jaarlijks conferenties en Bijbelcursussen in Sjojacha waar we elkaar kunnen ontmoeten."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 2007

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

Evangelist in de vrieskou

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 2007

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

PDF Bekijken