Bekijk het origineel

ProRail vindt extra ruimte op spoor

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ProRail vindt extra ruimte op spoor

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen, Veolia en goederenvervoerder Railion krijgen alsnog meer ruimte op het spoor in 2008.

Dat is het resultaat van een bezwaarprocedure bij spoorbeheerder ProRail.

De ondernemingen hadden bezwaar gemaakt tegen het oorspronkelijke capaciteitsplan, dat enkele weken geleden bekend werd. ProRail moet traditioneel schipperen tussen de belangen van tientallen vervoerders en de noodzaak van onderhoud aan het spoor.

Dit jaar kon de spoorbeheerder voor het eerst niet voldoen aan alle aanvragen voor zogeheten 'treinpaden'. Nederland heeft een van de drukste spoornetwerken ter wereld. Het gebruik van het spoor neemt komend jaar opnieuw toe, met 7 procent tot 3 miljoen treinen.

In het oorspronkelijke plan had ProRail 99,5 procent van de aanvragen van de tientallen vervoerders gehonoreerd. Desondanks tekenden NS, Veolia, Railion, Connexxion, Arriva en Syntus bezwaar aan tegen het plan. Ze vonden dat ze recht hadden op meer ruimte op het spoor.

ProRail heeft het plan nu aangepast, waardoor 99,7 procent van de aanvragen is ingewilligd. Connexxion, Arriva en Syntus kregen nul op het rekest in de bezwaarprocedure. Als vervoerders het niet eens zijn met het aangepaste ProRailplan, kunnen ze nog een procedure beginnen bij de vervoerskamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

De Nederlandse Spoorwegen beraden zich nog. "We zijn ernstig teleurgesteld over de geringe resultaten van de bezwaarprocedure", aldus een NS-woordvoerder. "Gelukkig zijn de voorziene problemen rond Eindhoven CS opgelost. Helaas geldt dat niet voor de lange reeks treinen die we uit voorzorg al uit het spoorboekje voor 2008 hadden geschrapt. En de nachttrein Utrecht-Eindhoven kan niet rijden in de nacht van donderdag op vrijdag. Dat is ook teleurstellend."

De zegsman van NS kon nog niet zeggen of het verzet tegen het aangepaste ProRailplan wordt voortgezet. Connexxion, die ontevreden is over de capaciteit op het traject Amersfoort-Ede-Wageningen, weet ook nog niet of het naar de NMa stapt. "Onze juristen bestuderen de zaak", aldus een woordvoerster van Connexxion. De nieuwe dienstregeling gaat begin december in.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 2007

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

ProRail vindt extra ruimte op spoor

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 oktober 2007

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken