Bekijk het origineel

Greenpeace: Niet opnieuw transport splijtstoffen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Greenpeace: Niet opnieuw transport splijtstoffen

2 minuten leestijd

DEN HAAG/VLISSINGEN - Greenpeace heeft gisteren bij de Raad van State een onmiddellijk verbod geëist op toekomstige transporten van afgewerkte splijtstoffen van de kerncentrale in Borssele naar opwerkingsfabriek Cogema in het Franse La Hague.

De milieuorganisatie voelt zich gesteund door een uitspraak van de Franse Hoge Raad. Die bepaalde volgens Greenpeace dat Frankrijk geen opslagplaats mag worden van radioactief afval uit alle delen van de wereld. Greenpeace stelt dat de afgewerkte splijtstoffen van de kerncentrale in Borssele voor het merendeel afvalstoffen zijn. Slechts een klein deel van het radioactieve materiaal komt terug naar Nederland in de vorm van nieuwe brandstof.

Het ministerie van VROM is niet ingegaan op de eis toekomstige transporten door wegvoerder Transnubel en spoorwegvervoerder Railion te verbieden. Het enkele feit dat Nederlands plutonium in Frankrijk wordt opgeslagen wil niet zeggen dat het nooit zal worden hergebruikt, zegt VROM. Maar momenteel is er geen markt voor. De nucleaire bedrijfstak raakt het spul aan de straatstenen niet kwijt. VROM vindt het verder niet de taak van de Nederlandse overheid om te controleren of de Franse opwerkingsfabriek beschikt over een toereikende vergunning.

Het verzoek van Greenpeace loopt kans ten onder te gaan aan de zogeheten handtekeningenkwestie. De Raad van State vroeg zich gisteren op de zitting af of het afwijzen van de eis van Greenpeace niet ook ondertekend had moeten worden door de ministers van Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken. Deze twee hebben samen met de minister van VROM aan Covra de transportvergunning naar Frankrijk verleend.

Enkele jaren geleden gingen diverse transportvergunningen bij de Raad van State onderuit omdat ze door één in plaats van door drie ministers waren ondertekend. De procedures werden daardoor jaren vertraagd. Het handhavingsverzoek van Greenpeace had mogelijk ook langs drie ministeries gemoeten. Uitspraak binnen zes weken.


Splijtstoffen

- Greenpeace: Verbied transport splijtstof van Borssele naar La Hague.

- Frankrijk wil volgens milieuorganisatie geen radioactief afval opslaan.

- VROM verwacht dat gebruikt plutonium op termijn door te verkopen is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 november 2007

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Greenpeace: Niet opnieuw transport splijtstoffen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 november 2007

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken