Bekijk het origineel

Huckabee en Obama winnen Iowa

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Huckabee en Obama winnen Iowa

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Republikein Mike Huckabee en de Democraat Barack Obama wonnen gisteren de eerste selectie in de wedloop naar het Witte Huis.

Uit exitpolls blijkt dat de Republikeinen Huckabee de voorkeur gaven vanwege zijn "evan-gelische waarden" en de "duidelijke boodschap" die hij bracht. Voor Obama was het vooral de "belofte van verandering" die hem de steun van 38 procent van de Democratische kiezers opleverde.

Obama was enthousiast toen hij in zijn campagnehoofdkwartier in Des Moines de eerste resultaten vernam. "Ze zeiden dat dit nooit zou gebeuren en dat onze doelstellingen veel te ambitieus waren. Maar de kiezers dachten daar duidelijk anders over", aldus de Democratische senator.

De overwinning van Obama was een tegenslag voor Hillary Clinton, die maandenlang werd gezien als onverslaanbare koploopster bij de Democraten. Zij eindigde als derde met 29 procent, achter John Edwards die kan rekenen op 30 procent van de afgevaardigden naar de Democratische partijconventie komende zomer in Denver (Colorado). De Democratische kandidaten Christopher Dodd en Joseph Biden gaven er gisteren de brui aan, nadat zij nauwelijks 1 procent van de Democraten achter zich kregen.

De grote verliezer bij de Republikeinen was Mitt Romney, die Iowa een jaar lang bewerkte met een intensieve campagne. Zijn medewerkers benadrukten de afgelopen maanden dat Iowa gewonnen "moest" worden, wilde de mormoonse presidentskandidaat voldoende momentum creƫren om de strijd voort te zetten. Romney kreeg gisteren 25 procent van de Republikeinse stemmen, tegenover 34 procent voor Huckabee. De volgende horde wordt New Hampshire, dinsdag. Romney ligt daar in de opiniepeilingen achter op John McCain en in de nationale peilingen ligt hij achter op Rudy Giuliani.

Giuliani scoorde slecht in Iowa, maar dat was geen verrassing. De oud-burgemeester van New York verwaarloosde Iowa vrijwel volledig en was ook niet erg actief in New Hampshire. Giuliani gaat ervan uit dat hij eventuele verliezen in de eerste staten later makkelijk kan inhalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 januari 2008

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Huckabee en Obama winnen Iowa

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 januari 2008

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken