Bekijk het origineel

Korpschef verbijsterd na vrijlating verdachte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Korpschef verbijsterd na vrijlating verdachte

2 minuten leestijd

ROERMOND (ANP) - Korpschef B. Rookhuijzen van de politie Limburg-Noord is verbijsterd dat de rechter-commissaris vrijdagmiddag een 31-jarige man heeft vrijgelaten die donderdagavond met een mes vijf agenten probeerde te steken. Dat liet hij zaterdag weten.

De man meldde zich donderdagavond bij het politiebureau in Roermond met relatieproblemen. Plots trok hij daarbij een mes en bedreigde daarmee uiteindelijk vijf agenten. Op het moment dat een van de agenten zijn pistool wilde pakken, kon de man worden overmeesterd.

Rookhuijzen vergelijkt het incident met de schietpartij in oktober in een politiebureau in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Daarbij schoot een agente de 22-jarige Marokkaan Bilal B. dood nadat die een agent had neergestoken. Dat leidde tot ernstige rellen. Rookhuijzen noemt de beslissing tot vrijlating daarom "volstrekt onbegrijpelijk."

De rechter-commissaris oordeelde vrijdag dat inverzekeringstelling van de verdachte "onrechtmatig" was. Ook het openbaar ministerie in Roermond noemt die beslissing "onbegrijpelijk." Persofficier van justitie G. Sta liet zaterdag weten tegen de beslissing van de rechter-commissaris in beroep te gaan. Burgemeester H. van Beers van Roermond sloot zich gisteren hierbij aan. Hij noemt de vrijlating "onacceptabel."

Rookhuijzen wijst op de maatschappelijke discussies over het zwaarder bestraffen van geweld tegen hulpverleners. "In plaats van een steun in de rug te krijgen, zoals vanuit de samenleving, instanties en kabinet wordt bepleit, gebeurt het tegenovergestelde. De bedreiger staat binnen 24 uur weer buiten."

Volgens Rookhuijzen had het incident net zo uit de hand kunnen lopen als onlangs in Amsterdam. Het verschil is dat in Roermond vrijdag het schot net niet is gelost, aldus Rookhuijzen.

Voorzitter G. van de Kamp van de politievakbond ACP deelt de verbijstering van de korpschef. Hij vraagt zich af waarom de man is vrijgelaten zonder dat een medisch deskundige heeft beoordeeld of hij misschien gedwongen opgenomen moest worden. Ook Van de Kamp zei dat de agenten op het bureau bijna op de man hadden geschoten.

Onrechtmatig

- Korpschef Limburg-Noord verbijsterd na vrijlating gevaarlijke verdachte.

- Man probeerde vrijdag vijf agenten neer te steken.

- Rechter-commissaris vond arrestatie "onrechtmatig."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 januari 2008

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Korpschef verbijsterd na vrijlating verdachte

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 januari 2008

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken