Bekijk het origineel

Ex-militairen eisen vertrek Musharraf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ex-militairen eisen vertrek Musharraf

Pakistan niet op zoek naar Bin Laden

3 minuten leestijd

ISLAMABAD - Tientallen gepensioneerde generaals, admiraals en andere hoge oud-militairen hebben de Pakistaanse president Pervez Musharraf opgeroepen onmiddellijk op te stappen. Zijn ontslag zal de democratie bevorderen en de kans op succes in de strijd tegen het moslimextremisme vergroten, liet de Pakistaanse vereniging voor oud-militairen weten.

Musharraf is de bron van de huidige verdeeldheid in Pakistan en hij belemmert de invoering van democratie, zei gisteren oud-generaal Talat Masood, momenteel een prominent politiek commentator. Musharraf holt de reputatie van het leger uit, terwijl die de steun van het volk juist nodig heeft in de strijd tegen moslimextremisten, aldus Masood.

Musharraf, een bondgenoot van de Amerikaanse regering in de zogenoemde strijd tegen het terrorisme, is momenteel in Europa. Hij poogt de westerse leiders gerust te stellen dat hij de democratie zal herstellen en de strijd tegen de taliban bij de grens met Afghanistan kan winnen. Musharraf greep in 1999, toen hij hoofd van de strijdkrachten was, de macht door een coup. Vorige maand nam hij, vlak voor het begin van zijn nieuwe ambtstermijn als president, ontslag als de hoogste militair van het land.

De druk op Musharraf om de eer aan zichzelf te houden is groot. Vorig jaar kondigde hij voor korte tijd de noodtoestand af en werd oppositieleidster Benazir Bhutto vermoord. Veel Pakistanen denken dat regeringsfunctionarissen betrokken waren bij de moord, die voor veel onrust heeft gezorgd. Ook riep Musharraf veel weerstand op met zijn pogingen het hooggerechtshof te zuiveren van tegenstanders.

De Amerikaanse regering blijft Musharraf prijzen als een onmisbare bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme. Musharraf heeft toegezegd de democratie in ere te herstellen. Op 18 februari worden parlementsverkiezingen gehouden.

Tijdens een toespraak in Parijs heeft Musharraf afgelopen dinsdag gezegd dat Pakistan niet echt op zoek is naar Osama bin Laden of zijn luitenant, Ayman al-Zawahri. De strijd tegen restanten van de voormalige Afghaanse talibanmilitie is voor het Pakistaanse leger veel belangrijker dan de jacht op de leiders van al-Qaida, die zich vermoedelijk in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan ophouden.

"De 100.000 militairen die wij inzetten, zijn eerlijk gezegd niet bezig te proberen Osama bin Laden en Al-Zawahri te lokaliseren. Ze opereren tegen terroristen. Als wij hen daarbij tegenkomen, dan zullen wij hen natuurlijk wel aanpakken", zei Musharraf.

De Pakistaanse president zei dat de overblijfselen van de taliban voor Pakistan en Afghanistan een "ernstiger" probleem vormen. Toch acht hij de kans nihil dat al-Qaida of de taliban over het Pakistaanse leger zal zegevieren of dat extremisten bij de aanstaande parlementsverkiezingen in februari de overwinning zullen behalen. De recente aanvallen van militante groepen op het Pakistaanse leger in Zuid-Waziristan zijn volgens Musharraf slechts "speldenprikken."

Pakistan

- Oud-generaals eisen vertrek van president Musharraf.

- Musharraf zegt dat Pakistan niet echt op zoek is naar Osama bin Laden.

- President acht restanten talibanmilitie groter probleem.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 januari 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ex-militairen eisen vertrek Musharraf

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 januari 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken