Bekijk het origineel

Iraanse christen mag niet blijven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Iraanse christen mag niet blijven

Homoseksueel vreest doodstraf

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Raad van State heeft het hoger beroep van een christelijke homoseksuele Iraanse asielzoeker gisteren ongegrond verklaard. De man had bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag door de staatssecretaris van Justitie. Als de man wordt teruggestuurd naar Iran, wacht hem waarschijnlijk de doodstraf.

De Raad van State heeft zijn bezwaren afgewezen omdat de man eerder in Groot-Brittannië een asielaanvraag heeft gedaan. Ook daar werd hij afgewezen. Voor Groot-Brittannië is de homoseksualiteit van de Iraniër geen reden om de man een verblijfsvergunning te geven.

Volgens Europese wetgeving is het eerste land waar iemand een asielaanvraag doet verantwoordelijk voor de behandeling van zijn procedure. De 19-jarige Iraanse man zit momenteel vast in een Nederlands uitzetcentrum.

Na een zwerftocht door het vasteland van Europa belandde de man in Nederland, waar hij christen werd. Dat zou hem in Iran extra gevaar kunnen opleveren.

D66-parlementariër Van der Ham gaf de zaak flink wat media-aandacht door Kamervragen over de man te stellen. Staatssecretaris Albayrak van Justitie meldde toen dat zij erop vertrouwt dat het Verenigd Koninkrijk de man niet zal uitwijzen als zijn leven in gevaar is.

Van der Ham heeft Albayrak vrijdag gevraagd of Nederland bereid is met Groot-Brittannië te overleggen om te voorkomen dat de man naar Iran wordt teruggebracht. In 2006 zegde toenmalig minister van Vreemdelingenzaken Verdonk toe dat Nederland geen asielzoekers zal wegsturen als aannemelijk is dat ze in het land van herkomst worden geëxecuteerd vanwege hun geaardheid.

Van der Ham wil dat het huidige kabinet deze afspraken nakomt. "De jongen terugsturen naar Engeland, waar hem vrijwel zeker een enkele reis Iran wacht, is niet in overeenstemming met deze toezeggingen", aldus de D66-parlementariër. Als Albayrak niet bereid blijkt tot dwingend overleg met de Britten, vraagt Van der Ham een spoeddebat over de kwestie aan.

Ook voorzitter Frank van Dalen van homobelangenorganisatie COC reageert teleurgesteld op de uitspraak van de Raad van State. "De wetgeving is duidelijk", zegt hij. "Maar we rekenen er wel op dat de Nederlandse regering maximale druk op Engeland gaat zetten om op deze jongen de Nederlandse regels toe te passen."

Volgens Van Dalen is de kans dat de man in Iran wordt gedood vanwege zijn geaardheid zeer groot. "In zo'n geval als dit kan Nederland zich niet achter procedurele regeltjes verschuilen. We moeten onze verantwoordelijkheid durven nemen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 maart 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Iraanse christen mag niet blijven

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 maart 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken