Bekijk het origineel

OM wil man die water inreed laten opnemen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OM wil man die water inreed laten opnemen

2 minuten leestijd

ZWOLLE (ANP) - Een 44-jarige man uit Zeist die eerste kerstdag met zijn gezin bewust het Overijssels Kanaal inreed, moet worden opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Dat eiste de officier van justitie gisteren bij de rechtbank Zwolle. V. de V. wordt verdacht van poging tot moord op zijn echtgenote en dochter.

De V. reed op 25 december 2007 vanaf de dijk het kanaal in, vlak bij Lettele (gemeente Deventer). Hij wilde zelfmoord plegen en sleurde zijn gezin mee. "We gaan met de auto de hemel invaren", had de man gezegd. De V. bekende de dubbele moordpoging volmondig.

De man uit Zeist, zijn echtgenote (50) en zijn 13-jarige dochter wisten die kerstdag echter allemaal uit de auto te klimmen. De depressieve en suïcidale Zeistenaar wandelde na het incident de bossen in om daar een tweede zelfmoordpoging te ondernemen. Die mislukte omdat de politie inmiddels ter plaatse was.

Voor de rechtbank in Zwolle bleek dinsdag dat De V. een zwaar depressieve man is, met psychiatrische stoornissen. De gedragsdeskundigen concludeerden dat hij op eerste kerstdag volledig ontoerekenbaar was. Hij had een boek gelezen over zelfmoord in het water.

Hoewel De V. ontoerekeningsvatbaar is, had hij de actie wel bewust gepland en handelde hij met voorbedachten rade, aldus de officier van justitie. Daarom is er volgens haar sprake van poging tot moord. Ze vroeg vanwege de ontoerekenbaarheid om ontslag van rechtsvervolging en eiste dat hij wordt opgenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

OM wil man die water inreed laten opnemen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken