Bekijk het origineel

Wolf welkom in Oostvaardersplassen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wolf welkom in Oostvaardersplassen

3 minuten leestijd

LELYSTAD - Binnen twee jaar moeten er in de Oostvaardersplassen wilde zwijnen, wisenten (wilde runderen) en elanden lopen. Op langere termijn wil Staatsbosbeheer wolven uitzetten in het natuurgebied.

Dat maakte de natuurorganisatie gisteren bekend in de toekomstvisie voor het gebied.

De Oostvaardersplassen vormen een natuurgebied van 6000 hectare tussen Almere en Lelystad, waar de natuur haar gang gaat. Om de biodiversiteit te vergroten begrazen heckrunderen, konikpaarden en edelherten het gebied. Door dat grazen en het lopen over de begroeiing zorgen zij indirect voor allerlei nieuwe planten- en diersoorten.

Het beleid van Staatsbosbeheer heeft de afgelopen jaren geleid tot toename van vogelsoorten als de blauwborst, lepelaar en roerdomp. Ook verdwenen vogelsoorten kwamen weer voor, zoals de grauwe gans en grote zilverreiger. Hoogtepunt was de spontane terugkeer in Nederland van de broedende zeearend in 2006.

Staatsbosbeheer wil het ecosysteem in de Oostvaardersplassen compleet maken met het wilde zwijn, de wisent en de eland. Deze diersoorten grazen hun omgeving kaal, waardoor struiken als sleedoorn en meidoorn en boomsoorten als de zomereik en wilde peer verschijnen in het natuurgebied.

Op lange termijn wil de natuurorganisatie grote roofdieren, zoals de wolf, lynx en bruine beer, uitzetten in het gebied, maakte ecoloog Frans Vera van Staatsbosbeheer gisteren bekend. "Wat mij betreft zetten we er morgen wolven in, maar ik verwacht niet dat we ze op korte termijn loslaten. Het probleem zit tussen onze oren. Wolven staan bekend als dieren die kleine meisjes opeten die op weg zijn naar hun grootmoeder. Volkomen onterecht, want het is mij nog nooit ter ore gekomen dat een wolf mensen heeft aangevallen."

Staatsbosbeheer wil graag dat de natuurlijke dynamiek terugkeert in het gebied. Een kade scheidt nu op een harde manier het natte van het droge deel. Er worden maatregelen getroffen om deze kade overbodig te maken, zodat er een natuurlijke overgang ontstaat van nat naar droog.

De organisatie voor natuurbeheer heeft de laatste jaren veel kritiek gekregen. Konikpaarden, edelherten en heckrunderen worden 's winters niet bijgevoerd. Daardoor gaat in de wintermaanden bijna een kwart van alle grote grazers dood. Staatsbosbeheer beschouwt die sterfte als een natuurlijk proces dat niet mag worden verstoord. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg Staatsbosbeheer naar aanleiding van het advies van een internationale commissie, een ecologische langetermijnvisie op te stellen. Minister Verburg (CDA) van Natuur moet de nieuwe visie nog goedkeuren.

Volgens Chris Kalden, directeur van Staatsbosbeheer, betekenen de toekomstplannen niet dat zijn organisatie de natuur ongecontroleerd haar gang laat gaan. "Wij dwalen niet in volledige onwetendheid. Op grond van onze ervaringen doen we voorspellingen voor de toekomst. Bovendien begeleiden we het hele proces streng."

Om het leefgebied van de dieren te vergroten voegt Staatsbosbeheer over enkele jaren het bos Hollandse Hout bij de Oostvaardersplassen. Ook komt er een robuuste verbinding met het Horsterwold bij Zeewolde. Deze verbinding gaat het Oostvaarderswold heten. Dit maakt dat in Nederland een natuurgebied van circa 13.000 hectare ontstaat, waar de natuur de baas is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Wolf welkom in Oostvaardersplassen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken