Bekijk het origineel

Griekenland vraagt hulp EU bij asielbeleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Griekenland vraagt hulp EU bij asielbeleid

2 minuten leestijd

LUXEMBURG (ANP) - Griekenland vraagt niet direct om geld, maar hoopt op hulp van de Europese Unie bij het verwerken van de vele vluchtelingen die het land binnenkomen.

Dat zei Prokopis Pavlopoulos, de Griekse minister van Binnenlandse Zaken, gisteren na een vergadering met EU-ministers over het asielbeleid.

Griekenland wordt wegens zijn ligging aan de zuidoostelijke buitengrens van de Europese Unie overstroomd met asielaanvragen. Volgens Pavlopoulos waren er 112.000 verzoeken in 2007. "De problemen zijn ons overkomen wegens onze geografische ligging, wij hebben het er niet zelf naar gemaakt", aldus de minister. "Niemand heeft papieren en kan bewijzen wat zijn afkomst is. Als we iedereen maar toelaten, is dat ook in strijd met het Europees beleid."

De Europese Commissie is een gerechtelijke procedure begonnen tegen Griekenland om het asielbeleid. De Commissie vindt dat Griekenland niet voldoet aan de verplichtingen uit het verdrag van Dublin. Dat bepaalt onder meer dat vluchtelingen de asielprocedure moeten doorlopen in het land waar ze de EU zijn binnengekomen.

Griekenland heeft in de praktijk het asielbeleid aangepast, maar gisteren heeft Pavlopoulos ook een toezegging gedaan de Europese wetgeving op een juiste manier toe passen. Volgens staatssecretaris Albayrak (Justitie) is het voor Nederland van belang dat Griekenland asielaanvragen beter afhandelt.

Nederland moet een vluchteling terugsturen naar Griekenland als daar de asielaanvraag is ingediend. Als de Griekse autoriteiten de vluchteling vervolgens terugsturen naar het land van herkomst en hij of zij daar gemarteld wordt, is Nederland daar indirect voor aansprakelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 april 2008

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Griekenland vraagt hulp EU bij asielbeleid

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 april 2008

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken