Bekijk het origineel

Ondernemingskamer grijpt in bij conflict ASMI

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ondernemingskamer grijpt in bij conflict ASMI

Partijen moeten terug naar onderhandelingstafel

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van de geplaagde chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) mochten vandaag op een aandeelhoudersvergadering van het bedrijf niet stemmen over het ontslag van topman Chuck del Prado.

De betrokken partijen moeten terug naar de onderhandelingstafel, omdat ze niet genoeg tijd zouden hebben gehad om er samen uit te komen.

Dit heeft de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gisteren besloten na een meer dan acht uur durende zitting.

ASMI is in een hoogopgelopen conflict verwikkeld met enkele grote aandeelhouders, waaronder het Amerikaanse hedgefonds Fursa en het Britse pensioenfonds Hermes. De aandeelhouders vinden dat het bedrijf uit Bilthoven al enkele jaren ondermaats presteert en stuurden daarom aan op een vertrek van bestuursvoorzitter Del Prado. Het gaat hier om een zoon van de in Nederlands-Indië geboren Arthur del Prado, die ASMI in 1968 oprichtte.

ASMI moest zich gisteren voor de ondernemingskamer verdedigen, omdat een bevriende stichting een beschermingsconstructie had opgetuigd om het ontslag van Del Prado te voorkomen. Volgens de aandeelhouders is deze constructie "disproportioneel en onrechtmatig." Er zou volgens hen onterecht geen overleg zijn geweest met de aandeelhouders over het verstrekken van een optie aan de stichting tot uitgifte van preferente aandelen.

De grootaandeelhouders onder leiding van Hermes, de stichting en ASMI zelf hebben tot de avond voor de zitting overleg gevoerd om het niet tot een rechtszaak te laten komen. Volgens rechter Huub Willems van de ondernemingskamer was er te weinig tijd voor de partijen om te overleggen, gezien de korte termijn waarop de beslissende aandeelhoudersvergadering belegd was.

ASMI krijgt in ieder geval een maand de tijd om het conflict met zijn aandeelhouders op te lossen. Voor 15 juli moet het bedrijf van de ondernemingskamer een nieuwe aandeelhoudersvergadering beleggen. De agenda van deze vergadering is afhankelijk van de uitkomst van het overleg tussen de grootaandeelhouders aan de ene kant en ASMI en zijn stichting aan de andere kant.

De positie van bestuursvoorzitter Chuck del Prado van ASMI is een heikel punt in het conflict tussen ASMI en de aandeelhouders. Hermes en consorten vinden dat Del Prado niet geschikt is om het bedrijf te leiden en willen dat een voormalige topman van branchegenoot Applied Materials, Farhad Moghadam, de functie overneemt.

ASMI schetste tijdens de zitting echter het beeld dat het de investeerders niet alleen te doen zou zijn om het ontslag van Del Prado, maar ook om opsplitsing van ASMI. De ondernemingsraad van ASMI was bij de zitting aanwezig. Namens de werknemers werd de zorg geuit dat de chipmachinemaker na opsplitsing versnipperd zal raken, wat tot ontslagen zou kunnen leiden.

De Stichting Continuïteit ASM International zegt zich mede om deze reden te willen opwerpen voor continuïteit van de onderneming. Het ontslag van Chuck del Prado zal volgens de stichting leiden tot de "onthoofding" van de onderneming, wat gelijk zou staan aan het in gevaar brengen van de continuïteit.

De zaak is redelijk uniek in de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis. Het komt niet vaak voor dat een topman door zijn aandeelhouders dreigt te worden ontslagen, zeker niet op een openlijke manier.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 mei 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Ondernemingskamer grijpt in bij conflict ASMI

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 mei 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken