Bekijk het origineel

Applied Materials biedt op deel ASMI

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Applied Materials biedt op deel ASMI

Wending in soap chipmachinefabrikant

3 minuten leestijd

BILTHOVEN (ANP) - De strijd om de Nederlandse chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) heeft een onverwachte wending gekregen. ASMI meldde gisteren dat zijn Amerikaanse rivaal Applied Materials ongevraagd een bod heeft uitgebracht op een deel van de onderneming. Ontmanteling dreigt daardoor voor het veertig jaar oude bedrijf uit Bilthoven.

Het bod betreft twee onderdelen die zich bezighouden met de ontwikkeling van apparatuur voor chipproductie. De activiteiten behoren tot een divisie van ASMI die al enkele jaren ondermaats presteert.

Applied Materials heeft de ASMI-directie mondeling laten weten 400 miljoen tot 500 miljoen dollar (320 miljoen euro) te willen betalen. ASMI zegt het bod te bestuderen. Beleggers reageerden euforisch. De koers steeg op de beurs in Amsterdam met 12 procent. In de ochtendhandel stond het Midkapaandeel zelfs 23 procent hoger.

Rond ASMI speelde zich de afgelopen maanden een heuse soap af. Alle aandacht richtte zich op de zogenoemde front-enddivisie van het bedrijf. Deze divisie maakt apparatuur voor de eerste fase van chipproductie. Enkele grote aandeelhouders, waaronder de beleggingsfondsen Hermes en Fursa, zijn al enkele jaren ontevreden over deze divisie en wilden bestuursvoorzitter Chuck del Prado ontslaan. De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam stak daar vorige maand een stokje voor, maar eiste wel van ASMI dat het met zijn belagers gaat zoeken naar een oplossing.

Topman Del Prado hoopt nog altijd zelf de kans te krijgen om de prestaties van de front-enddivisie op te krikken. Daar hield hij gisteren aan vast. Volgens Del Prado past verkoop van de twee onderdelen waar Applied Materials op aast, "totaal niet" in zijn plannen. De activiteiten zijn volgens hem "belangrijke groeipijlers." Hij zei het echter aan zijn aandeelhouders verplicht te zijn naar het bod te kijken. Zakenbank Theodoor Gilissen stelt dat Applied Materials er met "de kip met de gouden eieren" vandoor wil gaan.

ASMI en Applied Materials zijn geen goede vrienden. Beide partijen hadden in de jaren negentig een lang slepend geschil over patenten. Uiteindelijk moest ASMI met 120 miljoen dollar over de brug komen om het conflict te schikken. ASMI stelde on-langs nog dat het daardoor jarenlang niet heeft kunnen investeren.

Het afstoten van twee belangrijke onderdelen betekent waarschijnlijk een ontmanteling van ASMI. Het chipbedrijf blijft daarna met onrendabele delen van de front-enddivisie in zijn maag zitten. Voor het belang in ASM Pacific, dat chips test en verpakt, zal daarentegen veel belangstelling bestaan.

Uiterlijk 14 juni zal ASMI bekendmaken of het met Applied Materials in zee gaat. Tegelijkertijd moet het bedrijf ook verder onderhandelen over een oplossing in zijn conflict met Hermes en Fursa. Daarvoor hebben de partijen van de ondernemingskamer tot ongeveer 20 juni de tijd gekregen.

ASMI is in 1968 opgericht door Arthur del Prado. Hij stond ook aan de basis van ASML, een andere Nederlandse fabrikant van chipmachines. In maart ditjaar volgde zijn zoon Chuckdel Prado hem op als baas bijASMI.


Ongevraagd bod

- Amerikaanse rivaal doet bod op deel ASMI.

- Ontmanteling dreigt voor Nederlands concern.

- Beleggers reageren euforisch.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 juni 2008

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Applied Materials biedt op deel ASMI

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 juni 2008

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken