Bekijk het origineel

Wereldbank voorspelt lagere groei economie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wereldbank voorspelt lagere groei economie

2 minuten leestijd

WASHINGTON (ANP) - In navolging van andere belangrijke financiële instituten heeft de Wereldbank zijn verwachtingen voor de groei van de wereldeconomie naar beneden bijgesteld.

De Wereldbank voorspelt voor dit jaar nu een gemiddelde groei van 2,7 procent, in januari ging het instituut nog uit van 3,3 procent. In 2007 groeide de wereldeconomie volgens de Wereldbank met 3,7 procent.

De bank verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met 1,7 procent zal groeien. Voor de Amerikaanse economie wordt een groei van 1,1 procent voorspeld.

De in Washington gevestigde ontwikkelingsbank is daarmee optimistischer over de groeikansen van de Verenigde Staten dan zijn zusterorganisatie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hans Timmer, coauteur van het rapport over de wereldeconomie waarin de voorspellingen zijn opgenomen, noemde de IMF-voorspelling van 0,5 procent groei van de VS in The Wall Street Journal gisteren "overdreven pessimistisch."

De Wereldbank ziet de situatie voor ontwikkelingslanden zonnig in. Volgens de bank zullen deze landen ook dit jaar "robuust" doorgroeien. Dankzij verbeteringen in het beleid, meer investeringen en technologische vooruitgang komen de meeste ontwikkelingslanden volgens de bank relatief ongeschonden door de internationale economische teruggang.

De komende twee jaar wordt voor de ontwikkelende economieën een groei van ongeveer 6,5 procent verwacht. Volgens de bank is dat groeipercentage "houdbaarder" dan de explosieve groei van de afgelopen jaren.

De Wereldbank wijst echter wel op de risico's van de enorm gestegen prijzen van voedsel en brandstof. Deze drijven de inflatie op en stellen de allerarmsten in deze landen voor grote problemen.

De Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwde de landen uit de eurozone gisteren in zijn maandelijkse bulletin voor oplopende begrotingstekorten. Door de afnemende economische groei zal het verschil tussen inkomsten en uitgaven volgens de bank de komende jaren weer toenemen.

Het gemiddelde overheidstekort in de landen die de euro als betaalmiddel hebben, daalde van 1,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2006 tot 0,6 procent in 2007. Volgens de ECB is dit niet zozeer te danken aan het goede gedrag van de eurolanden, maar vooral aan de gunstige economische omstandigheden en onverwacht hoge overheidsinkomsten. De ECB verwacht dat de tekorten in 2008 en 2009 weer zullen oplopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 juni 2008

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

Wereldbank voorspelt lagere groei economie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 juni 2008

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

PDF Bekijken