Bekijk het origineel

Einde wellicht nabij voor ASMI

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Einde wellicht nabij voor ASMI

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASMI is bereid tot gesprekken met de Amerikaanse concurrent Applied Materials, die het einde van het bedrijf uit Bilthoven kunnen inluiden. Een overname van de gehele operationele tak van ASMI "is een van de vele opties", zo liet ASMI gisteren weten.

Applied Materials wil twee belangrijke onderdelen van ASMI kopen voor een bedrag tussen de 400 en de 500 miljoen dollar. ASMI wil de betreffende bedrijfsonderdelen niet voor de geboden prijs afstaan. Zij vormen een vitaal onderdeel van het plan dat ASMI heeft om de winstgevendheid te verbeteren.

"Als je twee pilaren onder dat plan weghaalt, moet je het hele plan veranderen. Dat gaat niet zomaar", aldus Erik Kamerbeek van ASMI. Volgens de zegsman staat ASMI wel open voor een "uitgebreider bod", mogelijk op de gehele front-endtak. Die maakt machines voor de eerste fase in het productieproces van chips, maar maakt daar volgens enkele grootaandeelhouders te weinig winst mee.

Als het tot zo'n overname komt, houdt ASMI vrijwel op te bestaan. Het bedrijf houdt dan alleen een meerderheidsbelang van 53 procent over in het Aziatische ASM Pacific Technology (ASM PT), dat genoteerd is aan de beurs van Hongkong en apparatuur maakt voor de assemblage en verpakking van chips.

In tegenstelling tot de front-enddivisie van ASMI is ASM PT, ook wel de back-enddivisie genoemd, winstgevend. Het draagt bij aan de resultaten van ASMI door de uitkering van dividend. Het belang dat ASMI heeft in het Aziatische bedrijf, is bij tijd en wijle meer waard dan ASMI zelf op de beurs in Amsterdam.

Beleggers hopen op een spoedige deal. Het aandeel ASMI steeg gisteren op de beurs in Amsterdam ruim 10 procent. De zakenbank Petercam ziet kansen op een bod van Applied Materials op de gehele front-enddivisie en noemt een prijs van 500 miljoen euro "een goed uitgangspunt voor verdere discussies."

Applied Materials liet weten dat het voorlopig vasthoudt aan zijn indicatieve bod van 400 tot 500 miljoen dollar op de twee meest veelbelovende onderdelen van ASMI. Het voegde daar evenwel aan toe dat het met ASMI wil praten over mogelijke alternatieven. ASMI liet vrijdag ook al weten daarvoor open te staan.

Applied Materials wil het liefst nog deze week om tafel met de top van ASMI. Kamerbeek zei dat het Bilthovense bedrijf eerst meer informatie wil over de bedoelingen van het Amerikaanse bedrijf. Daarover zal ASMI deze week contact zoeken met Applied Materials, al kon de zegsman niet zeggen wanneer precies. ASMI is ook nog in gesprek met grootaandeelhouder Hermes, die al enkele maanden aanstuurt op een andere strategie en vervanging van topman Chuck del Prado. Het bedrijf dekte zich daartegen in door vorige maand in de aanloop naar een cruciale aandeelhoudersvergadering een beschermingswal op te trekken.

Hermes stapte naar de ondernemingskamer. Die oordeelde daags voor de aandeelhoudersvergadering vorige maand, waarop onder meer over het lot van Del Prado zou worden gestemd, dat de twee partijen zelf moeten proberen tot een vergelijk te komen. Zij hebben daarvoor tot en met volgende week maandag de tijd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 juni 2008

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Einde wellicht nabij voor ASMI

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 juni 2008

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken