Bekijk het origineel

Nieuwe kerk Amsterdam Osdorp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe kerk Amsterdam Osdorp

5 minuten leestijd

De eerste paal van het nieuwe kerkgebouw van de protestantse wijkgemeente Osdorp-Sloten in Amsterdam wordt morgenmiddag de grond in geslagen. Op de bouwplaats op de locatie Tussen Meer/ Wolbrandtskerkweg/ Hoekenes stond tot eind 2007 een opvallend, maar gesloten ogend en verouderd kerkgebouw. Met de nieuwe kerk krijgt de wijkgemeente een "open en toegankelijke kerk en daarmee straalt ze precies uit wat de protestantse wijkgemeente Osdorp-Sloten in Amsterdam wil betekenen", aldus de gemeente.

Het project is volgens hen "een mooi voorbeeld" van een binnenstedelijk multifunctioneel gebouw, waarbij duurzaamheid en meervoudig grondgebruik vooropstaan. Het nieuwbouwcomplex bestaat behalve het kerkgebouw uit 79 woningen, bedrijfsruimten, een parkeergarage voor de bewoners, een crèche en een speeltuin. Het nieuwe complex is een project van NL-development. Voor het ontwerp werkte NL-development samen met KCAP-architecten uit Rotterdam.

Het gebouw zal eind 2009 in gebruik worden genomen.

Dineren rond kerk Gouderak

De hervormde gemeente van Gouderak viert dit jaar haar 350-jarig bestaan. Tot 1658 had Gouderak geen eigen kerk, maar hoorde ze kerkelijk bij Moordrecht. Dat betekende dat de Gouderakse kerkgangers 's zondags steeds de Hollandsche IJssel moesten overvaren om in de Moordrechtse Dorpskerk de kerkdiensten bij te wonen. Het overzetten van alle kerkgangers met een kleine roeiboot ervoer men steeds meer als een probleem. In 1658 kreeg Gouderak toestemming om een eigen kerk en kerkelijk leven op te bouwen.

In het kader van dit jubileum wordt er op zaterdag om 17.00 uur rondom de kerk een Groot Gouderaks Diner gehouden. Iedere Gouderakker van jong tot oud is hierbij van harte welkom. Het wordt een maaltijd met oud-Hollandse gerechten. Deze gerechten worden opgediend aan lange tafels die opgesteld staan rond de jarige kerk. Bij regenachtig weer wordt uitgeweken naar een binnenlocatie. U kunt zich opgeven via de website www.gouderaksekerk.nl. De dinerbonnen kosten 10 euro per persoon.

Studentenpastoraat Utrecht

Na anderhalf jaar overleg tekenden een aantal Utrechtse kerken op 12 juni een convenant ter oprichting van een "Interkerkelijk Platform Studentenpastoraat Utrecht" (IPSU). De EUG wordt als oecumenische studentengemeente een wijkgemeente van bijzondere aard binnen de protestantse gemeente Utrecht. De predikanten en pastores van de kerken die zich bezighouden met studentenpastoraat vormen het convent van studentenpastores. Dat meldt de IPSU in een persbericht.

Al veel decennialang hebben de hervormden en gereformeerden (nu verenigd in de protestantse gemeente Utrecht), rooms-katholieken (destijds de Utrechtse studentenparochie), lutheranen, doopsgezinden en remonstranten een samenwerking op het terrein van het studentenwerk in Utrecht. Aan deze samenwerking werd gestalte gegeven door de EUG oecumenische studentengemeente. Deze samenwerking was nu aan herziening toe. De aanleiding voor deze herziening lag in de aankondiging van het dekenaat Utrecht om de twee rooms-katholieke studentenpastores, wegens gebrek aan middelen voor het studentenpastoraat, naar een andere functie over te plaatsen. De kerken hebben hun visies op het gebied van studentenpastoraat naast elkaar gelegd en hebben gezocht naar hernieuwde vormen voor samenwerking. Het nieuwe convenant biedt de verschillende kerken alle mogelijkheden elk op hun manier een bijdrage te leveren aan het gezamenlijk studentenpastoraat.

Initiatiefnemers voor het convenant zijn: dekenaat Utrecht, doopsgezinde gemeente Utrecht, evangelisch-lutherse gemeente te Utrecht, protestantse gemeente te Utrecht en de remonstrantse gemeente te Utrecht. De Rooms-Katholieke Kerk heeft het convenant nog niet ondertekend vanwege organisatorische wijzigingen binnen het bisdom Utrecht en de aangekondigde opheffing van het dekenaat Utrecht. Het convenant staat open voor medeondertekening door andere kerken die zich bij dit initiatief willen aansluiten en medeverantwoordelijkheid willen dragen voor het gezamenlijk studentenpastoraat, zo melden de initiatiefnemers.

Herinrichting Martinikerk

De Martinikerk in Groningen wordt vanbinnen grondig gemoderniseerd. Na twee jaar acties organiseren is ruim 700.000 euro opgehaald voor nieuw meubilair, nieuwe stoelen, een nieuwe geluidsinstallatie en een deels nieuwe inrichting. Dat meldt de stichting Martinikerk Groningen op haar website.

De huidige inrichting van de kerk was dertig jaar na de grote restauratie, die tussen 1962 en 1975 werd uitgevoerd, versleten en verouderd geraakt. Er zijn 600 nieuwe stoelen aangeschaft, er komt een nieuw podium van 40 vierkante meter en een geavanceerde geluidsinstallatie. Kunstenaar Albert Geertjes heeft nieuwe liturgische elementen ontworpen.

Het is verder de bedoeling dat de originele ingang onder de toren hersteld wordt, er een ondergrondse opslagruimte komt en de toiletgroepen gemoderniseerd en uitgebreid worden. De totale kosten van de herinrichting worden geschat op 1 miljoen euro.

Kerkentocht Hilversum

De Stichting Kerkarchitectuur Hilversum en de Werkgroep Kerkarchitectuur hebben in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed een speciale kerkenwandeling uitgezet. Zaterdag 21 juni en zaterdag 19 juli zijn de oud katholieke Sint-Vituskerk, de rooms-katholieke Sint-Vituskerk, de protestantse Regenboogkerk, de protestantse Grote Kerk en het Leger des Heils in Hilversum open voor het publiek.

In sommige kerken worden concerten gegeven, in andere zijn tentoonstellingen en overal kan men een rondleiding krijgen. De route staat beschreven in een handzaam gidsje dat bij de kerken en de VVV Hilversum te koop is. In het gidsje staan alle belangrijke religieuze gebouwen en plaatsen in Hilversum vermeld.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 juni 2008

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Nieuwe kerk Amsterdam Osdorp

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 juni 2008

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken