Bekijk het origineel

ASMI ontvangt bod op front-enddivisie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ASMI ontvangt bod op front-enddivisie

2 minuten leestijd

BILTHOVEN - Chipmachinebouwer ASM International (ASMI) heeft een indicatief bod ontvangen op zijn zogeheten front-endtak, die machines maakt voor de productie van chips. De Amerikaanse bedrijven Applied Materials en Francisco Partners willen de divisie in zijn geheel kopen en opsplitsen.

Dat maakte ASMI gisteren bekend. Branchegenoot Applied Materials en Francisco Partners, een investeringsmaatschappij die zich richt op de halfgeleiderindustrie, zijn bereid samen tussen de 625 en de 800 miljoen dollar neer te tellen. ASMI heeft nog geen standpunt ingenomen, maar wil volgens een woordvoerder zo snel mogelijk met de twee andere partijen om tafel.

Als het bod slaagt, betekent dat vrijwel zeker het einde van ASMI. Het bedrijf houdt dan geen operationele activiteiten over, alleen nog een meerderheidsbelang in het Aziatische ASM Pacific Technology (ASM PT), dat genoteerd is aan de beurs in Hongkong en onder meer verpakkingsmachines produceert.

Applied Materials maakte een kleine twee weken geleden al zijn belangstelling kenbaar voor twee veelbelovende onderdelen van ASMI. Het Bilthovense bedrijf wilde die echter niet voor de geboden prijs van 400 tot 500 miljoen dollar van de hand doen. Het zou dan alleen activiteiten met een lage winstgevendheid en een laag groeipotentieel overhouden.

Daarop maakte Applied Materials bekend dat het met ASMI wilde praten over alternatieven. Het Nederlandse bedrijf liet maandag weten daartoe bereid te zijn. Het staat al enkele jaren onder druk van activistische beleggers om meer aandeelhouderswaarde te creƫren, bijvoorbeeld door ASMI op te splitsen.

Applied Materials en ASMI zijn geen goede vrienden. In de jaren negentig hadden ze een lang slepend geschil over patenten. ASMI trok aan het kortste eind en moest 120 miljoen dollar betalen. Dit zorgde jarenlang voor financiƫle beperkingen bij het bedrijf uit Bilthoven.

De front-enddivisie presteert volgens de investeerders al jaren ondermaats. ASM PT, ook wel de back-enddivisie genoemd, maakt daarentegen wel winst. Het draagt bij aan de resultaten van ASMI door de betaling van dividend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 juni 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

ASMI ontvangt bod op front-enddivisie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 juni 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken