Bekijk het origineel

Taliban scholen meisjes als terrorist

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Taliban scholen meisjes als terrorist

3 minuten leestijd

PESHAWAR (IPS) - In de door de taliban gedomineerde Pakistaanse grensprovincies met Afghanistan verdwijnen schoolmeisjes naar opleidingscentra waar ze worden klaar- gestoomd als zelfmoordterrorist. Tot nu toe waren het overwegend mannen die in Pakistan zelfmoordaanslagen uitvoerden, maar volgens deskundigen komt daar weldra verandering in.

"Ik heb mijn dochter kunnen redden uit de handen van mensen die van haar een zelfmoordterrorist wilden maken", vertelt Jamilur Rehman, een leraar uit het Tankdistrict in de noordwestelijke grensprovincie. De 13-jarige Sameena bevestigt dat zij en de 15-jarige Mushtari Begum door hun leraar godsdienst werden overgedragen aan twee mannen. De politie vond hen uiteindelijk terug in het noorden van Waziristan, een regio in de federaal bestuurde stamgebieden.

De meisjes werden naar eigen zeggen op school al voorbereid op het plegen van een zelfmoordaanslag. "We kregen duizenden videofragmenten te zien met wreedheden van Amerikaanse soldaten tegen moslims in Irak, in Afghanistan en in Guantanamo Bay. We waren er helemaal klaar voor om Amerikaanse soldaten te gaan doden en Gods zegen te verdienen", zegt Sameena.

De federaal bestuurde stamgebieden en de noordwestelijke grensprovincie zijn de uitvalsbasis voor talibanmilities die in Afghanistan vechten tegen de NAVO-troepen. "De situatie is bijzonder slecht", zegt politieofficier Ahma Jamal uit het Tankdistrict. "We hebben de twee meisjes gered van een einde als levende bom, maar er zijn aanwijzingen dat er meer vrouwen worden voorbereid op een aanslag."

In de maand juli verdwenen 25 meisjes van een religieuze school in de naburige Swatvallei. "Mijn dochters, de 17-jarige Bakhtshaida en de 18-jarige Jamila, zijn op 2 juli naar de godsdienstschool van Rehmania gegaan en niet meer thuisgekomen", vertelt Raham Badshah. "De leraren zeggen niet te weten waar de meisjes zijn." Badshah diende een klacht in bij de politie, maar dat leverde niets op.

De 41 zelfmoordaanslagen in Pakistan sinds het begin van dit jaar werden allemaal door mannen uitgevoerd. Volgens Ashraf Ali, talibanspecialist aan de universiteit van Peshawar, dreigt daar weldra verandering in te komen. "De Pakistaanse taliban zijn erg onder de indruk van Irak, waar vrouwelijke terroristen een molensteen om de nek van de Amerikaanse troepen zijn. Ze willen vrouwen inzetten tegen de Amerikaansgezinde troepen in Pakistan."

De eerste zelfmoordaanslag door een vrouw in Pakistan werd op 4 december 2007 gepleegd in Peshawar. Een vermoedelijk Afghaanse vrouw blies zich op bij een controlepost in de buurt van een christelijke school en gebouwen van de inlichtingendiensten.

Ook in het Palestijns-Israëlische conflict zijn er al vrouwelijke levende bommen ingezet. De eerste was Wafa Idris, een 28-jarige Rode Kruismedewerkster die in januari 2002 een bom in haar rugzak deed ontploffen in Jaffa Road in hartje Jeruzalem. Bij de aanslag raakten 140 mensen gewond en kwamen zijzelf en een 81-jarige Israëlische man om het leven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2008

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Taliban scholen meisjes als terrorist

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2008

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken