Bekijk het origineel

Mis voor prins van Oranje in ere hersteld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Mis voor prins van Oranje in ere hersteld

2 minuten leestijd

DIEST - Hij was de oudste zoon van Willem van Oranje, maar werd opgevoed aan het Spaanse hof. Het lichaam van Filips Willem ligt begraven in de Sint-Sulpitiuskerk in het Vlaamse Diest. Daar wordt in september de "eeuwige mis" voor de prins van Oranje in ere hersteld.

Het was de laatste wens van Filips Willem: begraven worden in een van de vier Oranjesteden Breda, Diest, Lons-le-Saunier of Orange. En wel in die stad die het dichtst lag bij de plaats "waar het de goede God zal behagen ons uit deze wereld te roepen en waar het goddelijk sacrificie van de mis gewoonlijk zal gecelebreerd worden."

De prins van Oranje overleed op 20 februari 1618 in Brussel. En dus werd zijn lichaam, waarschijnlijk op 1 april, begraven in Diest, de stad waarvan Filips Willem na de dood van zijn vader in 1584 heer was geworden.

Diest behoort tot de Unie van Oranjesteden. "Oranje is altijd nog de gemeentelijke kleur van Diest", zegt deken F. Van Meerbergen, pastoor van de Sint-Sulpitiuskerk. Daarbij heeft Filips Willem volgens hem veel voor de Vlaamse stad betekend. Zo zette de prins zich in voor het onderwijs, voor de scheepvaart en voor de stadswallen.

Onlangs werd het testament van Filips Willem opnieuw ontdekt. Reden voor de Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk om de "eeuwige mis", waar de prins destijds om vroeg, in ere te herstellen. Volgens Van Meerbergen is de wens zeker al sinds de 19e eeuw niet meer uitgevoerd.

Op 21 september zal de pastoor daarom in de Sint-Sulpitiuskerk de mis opdragen ter nagedachtenis aan de prins van Oranje. Het Koninklijk Breda's Mannenkoor zal de liturgische zang voor zijn rekening nemen. Het is de bedoeling dat voortaan ieder jaar in Diest een misviering voor Filips Willem zal plaatsvinden, waarschijnlijk in april.

Filips Willem, in 1554 in Buren geboren, was de oudste zoon van Willem van Oranje en diens eerste echtgenote, Anna van Egmont. Zijn levensloop nam een wending toen hij als student aan de Leuvense universiteit gevangen werd genomen en naar Spanje werd gebracht. Daar fungeerde hij als gijzelaar in de strijd tussen Willem van Oranje en Spanje. Gedurende zijn verblijf kreeg de prins een rooms-katholieke opvoeding en studeerde hij aan de universiteit van Salamanca.

Toen Willem van Oranje in 1584 werd vermoord, was Filips Willem de wettige opvolger. Spanje liet hem echter niet gaan, waardoor zijn halfbroer Maurits in de Republiek aan de macht kwam en zich ten onrechte de titel Prins van Oranje toe-eigende.

Pas in 1596 mocht Filips Willem uit Spanje weg. Hij vestigde zich in Brussel, waar hij trouwde met Eleonora de Bourbon-Condé. Hun huwelijk bleef kinderloos.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2008

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Mis voor prins van Oranje in ere hersteld

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2008

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken