Bekijk het origineel

Schrijf geschiedenis!

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Schrijf geschiedenis!

Wedstrijd historische verhalen mikt op nieuw talent

5 minuten leestijd

Het verleden leeft. Historici hebben de wind mee. Maar het zijn de romanschrijvers die de geschiedenis een persoonlijke inkleuring geven. Wie schrijft om te beginnen een mooi historisch verhaal?

Samen met uitgeverij Mozaïek, het Christelijk Literair Overleg (CLO), Driestar educatief en de Vereniging van Christen-Historici (VCH) organiseert het Reformatorisch Dagblad deze winter een wedstrijd voor beginnende schrijvers. Wie het beste korte verhaal instuurt, maakt kans op begeleiding en publicatie.

Rondom deze verhalenwedstrijd organiseren de initiatiefnemers nog twee andere activiteiten waarbij de historische roman centraal staat: een workshop schrijven van historische verhalen en een themadag over de historische roman.

Workshop

Het schrijven van historische verhalen is een vak, al hebben schrijvers om te beginnen talent nodig. Daarom is het handig om iets meer te weten over de techniek van het schrijven. Literatuurdocent Hans Ester en redacteur Beppie de Rooy geven op woensdagavond 19 november in Apeldoorn de nodige schrijftips.

Deze informatieve startbijeenkomst is bedoeld voor mensen die overwegen mee te doen met de verhalenwedstrijd en die graag geïnspireerd willen worden - een soort literaire warming-up. Deelnemers krijgen een reader met informatie over de historische roman en leren iets over de kneepjes van het vak. Het schrijven van een historisch verhaal heeft immers een extra dimensie: de schrijver is verplicht zich in een totaal andere tijd te verplaatsen. Om zich in te leven in die andere tijd moet hij kennis verzamelen, bijvoorbeeld via archiefonderzoek, bibliotheekbezoek, interviews enzovoort. Daarnaast is kennis van de romantechniek onmisbaar. Die verschillende kanten van het schrijversvak komen in de loop van de avond aan de orde, wat houvast kan geven bij de voorbereiding van het wedstrijdverhaal.

Wedstrijd

Na de informatieve startbijeenkomst in november kan het schrijven beginnen. Daarvoor hebben deelnemers de hele winter de tijd: de verhalen (van maximaal 2000 woorden) moeten uiterlijk 1 april 2009 binnen zijn. Ze worden beoordeeld door een deskundige jury die bestaat uit Beppie de Rooy (acquirerend redacteur van uitgeverij Mozaïek), Janneke de Jong (docent Nederlands aan pabo en LVO van Driestar educatief), Hans Ester (hoofddocent literatuurwetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Hubert Slings (literatuurhistoricus en directeur van de stichting entoen.nu) en Enny de Bruijn (cultuurredacteur van het Reformatorisch Dagblad).

De kwaliteit van stijl, karaktertekening en plotontwikkeling speelt een grote rol bij de beoordeling van de inzendingen. Verhalen moeten geschreven zijn vanuit een fictieve persoon (dus niet vanuit Willem van Oranje, maar bijvoorbeeld vanuit de kleermaker van Willem van Oranje) en een historisch correct aandoend tijdsbeeld neerzetten. De keuze van thema's, plaatsen en gebeurtenissen is volledig vrij, als het verhaal zich maar vóór 1940 afspeelt. Het doel van de verhalenwedstrijd is nieuw talent te ontdekken, kwaliteit staat voorop. De drie winnaars krijgen begeleiding van uitgeverij Mozaïek, en hebben daarmee kans om uitgegeven te worden. Bovendien zullen de winnende verhalen op de website van het Reformatorisch Dagblad worden gepubliceerd.

Themadag

De prijswinnaars van de verhalenwedstrijd worden bekendgemaakt tijdens een themadag op 16 mei 2009 die helemaal in het teken staat van historische romans en verhalen. Daarbij zijn overigens niet alleen de deelnemende schrijvers, maar ook andere belangstellenden welkom. Auteur Suzanna Jansen is de hoofdspreker - van haar historische familieverhaal "Het pauperparadijs" zijn inmiddels vele tienduizenden exemplaren verkocht. Zij zal vertellen over de totstandkoming van haar boek: hoe heeft zij als schrijver geprobeerd het verleden toegankelijk te maken?

Tijdens het middagprogramma geven schrijvers -onder wie Janne IJmker en Henk Koesveld- en historici -onder wie Hubert Slings en Ton van der Schans- workshops. Die bijeenkomsten gaan stuk voor stuk over thema's die samenhangen met het schrijven van historische verhalen: de canon van de geschiedenis van Nederland, de valkuilen van het schrijven, de romantisering van het verleden, het vertalen van archiefonderzoek naar verhalen, de geloofsbeleving in de historische roman.


Meedoen aan de wedstrijd

Doel

De verhalenwedstrijd is bedoeld om nieuw schrijverstalent te ontdekken en aandacht te vragen voor de historische roman.

Voorwaarden

- De inzenders zijn 16 jaar of ouder.

- Het verhaal is geschreven voor volwassenen

- Het verhaal moet kunnen uitgroeien tot een volwaardige historische roman.

- Het verhaal dient zich vóór 1940 af te spelen.

- De plaats van handeling is vrij.

- De hoofdpersoon is fictief.

- De inzender heeft nog niet eerder een roman gepubliceerd. - Het verhaal telt niet meer dan 2000 woorden.

Inspiratie

Op woensdag 19 november is er in Apeldoorn een startbijeenkomst om mogelijke deelnemers te inspireren. Deelname hieraan kost 10 euro, inclusief warme maaltijd en reader. De bijeenkomst wordt gehouden tussen 16.00 en 20.00 uur. Aanmelding uiterlijk 10 november.

Slotbijeenkomst

De winnaars worden bekendgemaakt op een literatuurdag, die op zaterdag 16 mei in Gouda wordt gehouden. Op deze slotmanifestatie zal onder anderen Suzanna Jansen, auteur van "Het pauperparadijs", spreken. Daarnaast zijn er diverse workshops over het schrijven van historische verhalen.

Winnaar

De schrijvers van de drie beste verhalen krijgen begeleiding van uitgeverij Mozaïek bij het schrijven van een eventuele roman. Hun verhalen worden gepubliceerd op de website van het Reformatorisch Dagblad. De winnaar ontvangt bovendien een originele, artistieke foto die past bij het verhaal.

Insturen

Verhalen kunnen tot uiterlijk 1 april 2009 worden ingezonden: verhalenwedstrijd@driestar-educatief.nl.

Beoordeling van de inzendingen gebeurt door een deskundige jury.

Informatie en aanmelding

In de komende weken wordt het programma van de bijeenkomsten verder uitgewerkt. Voor actuele informatie en aanmelding zie: refdag.nl/verhalenwedstrijd2009; uitgeverijmozaiek.nl; driestar-educatief.nl/algemeen/studium+generale.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 september 2008

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Schrijf geschiedenis!

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 september 2008

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken