Bekijk het origineel

ProRail krijgt forse boete na overtreding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ProRail krijgt forse boete na overtreding

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Spoornetbeheerder ProRail moet 876.000 euro aan boetes betalen voor overtreding van de Spoorwegwet.

Dat maakte de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gisteren bekend. Het gaat om twee boetes van 776.000 en 100.000 euro die zijn opgelegd door de NMa.

De hoogste boete geldt voor de manier waarop ProRail vervoerder Connexxion heeft behandeld bij de verdeling van capaciteit op de Valleilijn (Amersfoort-Ede-Wageningen). Connexxion won in 2007 de aanbesteding om op deze lijn treinvervoer te mogen verzorgen.

De NMa kwam er na onderzoek achter dat ProRail de aanvraag van NS Reizigers (NSR), de andere gegadigde voor de lijn, met voorrang heeft behandeld. Dat was ten nadele van Connexxion, dat zich genoodzaakt zag de aanvraag voor de Valleilijn aan te passen aan de NSR-dienstregeling. De aanvraag van NS Reizigers was gebaseerd op een eerder project waarbij Connexxion niet was betrokken. Volgens de NMa moeten aanvragen voor spoorcapaciteit op gelijkwaardige wijze worden behandeld en eerlijk worden afgewogen. "Doordat ProRail het belang van NSR heeft laten prevaleren, heeft ProRail naar het oordeel van de NMa gehandeld in strijd met het wettelijke gebod van non-discriminatie", aldus de mededingingsautoriteit.

De boete van 100.000 euro is aan ProRail opgelegd omdat het bedrijf zich niet heeft gehouden aan de termijn waarbinnen een capaciteitsanalyse van een bepaalde spoorlijn moet worden gemaakt. De verdeling tussen NSR en Connexxion op de Valleilijn leidde tot problemen. Als er een dergelijke 'overbelasting' ontstaat, moet ProRail binnen zes maanden een analyse maken. ProRail overschreed die termijn met twee maanden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 september 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

ProRail krijgt forse boete na overtreding

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 september 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken