Bekijk het origineel

Herstelplan tegen verdroging Veluwe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Herstelplan tegen verdroging Veluwe

1 minuut leestijd

APELDOORN - Het waterschap Veluwe wil met een groot herstelplan de verdroging van het natuurgebied tegengaan. Er wordt nog onderzocht of de zogeheten vernatting gevolgen zal hebben voor boeren en inwoners in het gebied.

Op veel plaatsen op en langs de randen van de Veluwe is het grondwaterpeil gedaald. Om dat tegen te gaan overweegt het waterschap watergangen rondom het natuurgebied ondieper te maken, delen af te plaggen en stuwen te plaatsen om de afvoer van het water te vertragen. De werkzaamheden moeten tussen 2010 en 2013 worden uitgevoerd, aldus het waterschap gisteren.

De plannen gaan over de zogeheten TOP-lijstgebieden, plekken waar de verdroging het snelst aangepakt moet worden om het verdwijnen van planten en dieren tegen te gaan.

Gevoelig in het gebied ligt de mogelijke verplaatsing van boerenbedrijven. "Dat zal al-leen in het uiterste geval gebeuren."

Morgen begint het waterschap een reeks startbijeenkomsten voor de bewoners van de TOP-lijstgebieden, waar de verdroging met voorrang aangepakt wordt door een "hydrologisch herstelplan". Hoe duur het uiteindelijke herstelplan wordt, is nog onbekend. In 2006 werd bekend dat de provincie Gelderland jaarlijks 30 miljoen euro investeert om verdroging tegen te gaan. Overal in het land heeft verdroging plaats, maar deze is in het zuiden en oosten van het land door de bodemgesteldheid het ergst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 oktober 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Herstelplan tegen verdroging Veluwe

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 oktober 2008

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken