Bekijk het origineel

Barack Obama loopt uit in de peilingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Barack Obama loopt uit in de peilingen

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat, Barack Obama, loopt uit in de opiniepeilingen.

Dat komt vooral door het feit dat de Amerikaanse kiezers de economische problematiek momenteel verreweg als belangrijkste probleem zien. Zij vinden dat Obama daarvoor betere oplossingen aandraagt dan zijn Republikeinse rivaal, John McCain.

Volgens een opiniepeiling van het persbureau Associated Press (AP) heeft Obama de voorkeur van 48 procent van de kiezers, tegenover 41 procent voor McCain. In een peiling van CBS-News scoort Obama zelfs 49 procent, tegenover 40 procent voor McCain.

Het gaat daarbij om nationale peilingen die een algemeen beeld geven. Voor het inschatten van de kansen die een kandidaat werkelijk maakt om in november de presidentsverkiezingen te winnen, zijn de uitslagen in de afzonderlijke staten van belang.

Het is hierbij opmerkelijk dat Obama in drie belangrijke staten -met veel kiesmannen, die uiteindelijk bepalen wie er president wordt- sinds het eerste presidentiële televisiedebat vorige week en midden in de financiële crisis- nu ineens sterk naar voren komt. Zouden er nu verkiezingen gehouden worden, dan zouden Florida, Ohio en Pennsylvania voor Obama stemmen. Volgens Real Clear Politics zou Obama momenteel niet minder dan 353 kiesmannen achter zich krijgen, tegen 185 voor McCain. De winnaar heeft 270 kiesmannen nodig voor het presidentschap.

Andrew Kohut van het Pew Research Center in Washington wijst erop dat opiniepeilingen momentopnamen zijn. "De verkiezingen worden pas over vijf weken gehouden, dus er kan nog veel gebeuren. Het enige wat je tot nu toe kunt zeggen is dat McCain niet overtuigend uit zijn eerste debat is gekomen en dat hij zich in de financiële crisis onvoldoende heeft weten te distantiëren van Bush."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 oktober 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Barack Obama loopt uit in de peilingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 oktober 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken