Bekijk het origineel

Eurozone officieel in recessie beland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eurozone officieel in recessie beland

Nederland kent groei noch krimp

2 minuten leestijd

LUXEMBURG (ANP/RTR) - De eurozone is officieel in een recessie beland. De economie van de vijftien eurolanden kromp met 0,2 procent in het derde kwartaal, vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistisch bureau Eurostat gisteren publiceerde.

Het cijfer komt overeen met de schattingen van analisten en een eerste raming van Eurostat medio november. In het tweede kwartaal kromp het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone ook al met 0,2 procent op kwartaalbasis. Daarmee is er voor het eerst sinds de vorming van het eurogebied in 1999 sprake van een recessie, een situatie die officieel wordt gedefinieerd als twee achtereenvolgende kwartalen van economische krimp.

Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar kwam de groei in de eurolanden uit op 0,6 procent. Eurostat meldde hier eerst een groei van 0,7 procent. In het tweede kwartaal werd hier nog een expansie van 1,4 procent gemeten. Analisten dachten dat de groei zou uitkomen op 0,7 procent.

Van de eurolanden was de economische teruggang in het derde kwartaal het sterkst in Italiƫ en Duitsland, met 0,5 procent op jaarbasis. De Spaanse economie liet een krimp zien van 0,2 procent. In Nederland werd groei noch krimp geregistreerd.

Voor de hele Europese Unie werd in het derde kwartaal ook een krimp van 0,2 procent gemeten. In het tweede kwartaal kwam de economische groei in de 27 lidstaten gemiddeld uit op 0 procent. Op jaarbasis nam de omvang van de EU-economie met 0,8 procent toe.

Om de economie te stimuleren, trekt de Europese Commissie 200 miljard euro uit voor onder meer infrastructurele projecten en werkgelegenheidsprogramma's. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt naar verwachting later op de dag de rente met een half procentpunt tot 2,75 procent om de groei aan te jagen. Overigens dringen verscheidene economen bij de ECB aan op een scherpere renteverlaging, met een vol procentpunt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 december 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Eurozone officieel in recessie beland

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 december 2008

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken