Bekijk het origineel

„Bloedbaden door rebellen Congo“

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Bloedbaden door rebellen Congo“

4 minuten leestijd

KAMPALA – Strijders van de voortvluchtige Ugandese rebellenleider Joseph Kony hebben rond Kerst verschillende Congelese dorpen aangevallen. Daarbij zijn volgens het Ugandese leger 88 burgers omgebracht. Een onbekend aantal burgers is ontvoerd.

Vooral de massaslachting van 45 vrouwen, kinderen en bejaarden die een veilig heenkomen hadden gezocht in een kerkje in de jungle vlak bij het dorpje Doruma, draagt de gruwelijke kenmerken van de gevreesde rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA). „De slachtoffers werden met knuppels en lange messen in stukken gehakt“, zegt de Ugandese legerwoordvoerder Chris Magezi. Een internationale hulpverlener die anoniem wilde blijven bevestigde dat „de lichaamsdelen in en buiten de kerk verspreid lagen.“

Chris Magezi is de woordvoerder van operatie Donderslag. Dat is de militaire actie die twee weken geleden begon en waarbij de legers van Uganda, Congo en Zuid-Sudan samenwerken om de rebellen van Joseph Kony te verslaan of te dwingen een vredesverdrag te tekenen.

Deze gevechten staan overigens geheel los van dat andere militaire conflict in het oosten van Congo, rondom de stad Goma. Congo is een immens groot land waar zich tegelijkertijd verschillende conflicten afspelen.

De nieuwsberichten over aanvallen door rebellen van het LRA bevestigen het vermoeden van waarnemers dat de poging om met een snelle militaire operatie het kleine maar beruchte rebellenleger te verlammen, niet in haar opzet is geslaagd.

De internationale vredesmacht Monuc in Congo bevestigde vrijdag berichten over ten minste één aanval op het Congolese dorp Faradje, vlak bij de grens met de Centraal Afrikaanse Republiek. Bij die aanval zijn vijftien burgers omgekomen en zijn anderen ontvoerd.

Monuc heeft vervolgens zo’n honderd militairen van het Congolese regeringsleger naar Faradje getransporteerd die de burgers tegen verdere aanvallen moeten verdedigen. Ook andere dorpen en stadjes zullen de komende dagen verdedigd gaan worden door Congolese regeringsmilitairen, beloofde het Congolese regeringsleger.

Woordvoerder Magezi zei dat slachtpartijen onder burgers de samenwerkende legers er niet van zullen weerhouden hun actie voort te zetten. „De moordpartijen zijn juist zichtbare rechtvaardigingen voor de inzet van militairen tegen deze terroristen.“

Al direct na de eerste bombardementen op de ochtend van zondag 14 december rees de angst dat rebellenleider Joseph Kony aan de bommenregen ontsnapt was en dat hij zijn oude tactiek weer zou toepassen.

De tactiek van het LRA is dat het zijn strijders verdeelt in kleine groepen die zich via verschillende routes over een groot gebied verspreiden. Vervolgens is het betrekkelijk eenvoudig om dat hele grote gebied te terroriseren. Het LRA doet dat door aanvallen uit te voeren op dorpen en kleine stadjes. Daarbij worden burgers niet alleen in koelen bloede vermoord, maar ook ontvoerd en vervolgens gedwongen om met de rebellen mee te vechten. Dat is precies wat er nu gebeurt.

De LRA-groep die de massamoord in de kerk zou hebben uitgevoerd, werd later onderschept door een eenheid van het Ugandese leger. Bij het vuurgevecht dat toen ontstond, zegt het Ugandese leger dertien strijders te hebben gedood.

De afgelopen twintig jaar zaaide het LRA dood en verderf in het noorden van Uganda. Op last van het Ugandese leger en uit angst voor de rebellen verlieten 2 miljoen Ugandezen hun dorpen in het noorden van Uganda om in vluchtelingenkampen of stadjes te gaan wonen.

Het LRA bevindt zich sinds de start van het vredesproces twee jaar geleden niet meer in Uganda. De strijders zijn verhuisd naar het noorden van Congo. Rebellenleider Kony weigerde tot driemaal toe een vredesverdrag te tekenen. Dat is de reden van de huidige militaire aanval, waarmee het vredesproces is beëindigd.

De angst onder mensen uit het noorden van Uganda is nog steeds groot. Ondanks het vredesproces verblijven veel mensen nog steeds in vluchtelingenkampen. Ze zijn bang dat de rebellen terugkeren. Die angst is de afgelopen twee weken sterk gegroeid nu steeds duidelijker wordt dat de militaire aanval op Kony niet een snel succes oplevert.

Het kan niet anders dan dat de Ugandese strategen die operatie Donderslag hebben voorbereid knarsetandend achter hun bureau’s zitten. De operatie wordt vooral uitgevoerd door Ugandese militairen.

Naar de buitenwereld toe houden woordvoerders van het Ugandese leger vol dat operatie Donderslag een groot succes is. Er zijn immers wapens buitgemaakt, het overgrote deel van de bases van het LRA is ‘op de vijand veroverd’, er zijn grote hoeveelheden voedsel vernietigd en in de veroverde bases zijn militaire gadgets als laptops en afluisterapparatuur gevonden.

De doorgaans goed geïnformeerde Ugandese oppositiekrant Monitor schrijft echter meesmuilend dat het Ugandese leger lege kampen heeft gebombardeerd.

Op de dag voor kerst stortte een Ugandees gevechtsvliegtuig door nog onbekende oorzaak neer. Het leger bezweert dat een technisch mankement de oorzaak was en dat het vliegtuig niet is neergeschoten. Verder spreekt het leger een bericht tegen dat LRA-strijders een gevechtshelikopter zouden hebben neergeschoten. Dat bericht verscheen in de internetkrant Sudan Tribune

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 december 2008

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

„Bloedbaden door rebellen Congo“

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 december 2008

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken