Bekijk het origineel

Trichet poogt economie op te peppen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Trichet poogt economie op te peppen

2 minuten leestijd

FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren het belangrijkste rentetarief in de eurozone verlaagd tot 2 procent, om de economische recessie in de eurolanden tegen te gaan.

ECB-president Jean-Claude Trichet zei dat de economie van de eurozone waarschijnlijk nog verder zal gaan afzwakken.

De rente in de zestien eurolanden staat nu op het laagste punt sinds de invoering van de euro in 1999.

Sinds oktober heeft de ECB in vier stappen de rente met 2,25 procentpunt verlaagd om de afzwakkende Europese economie een oppepper te geven.

In een toelichting liet Trichet weten dat het rentebesluit unaniem werd genomen. Ook zei hij dat het volgende rentebesluit pas in maart wordt genomen als de ECB meer economische gegevens tot zijn beschikking heeft. Begin februari komt het bestuur van de ECB ook bijeen, maar dat zal volgens Trichet "geen belangrijke" vergadering worden. De verwachting is dat de rente omstreeks juni tot 1,25 procent wordt verlaagd.

De economie van de eurozone verkeert voor het eerst sinds de oprichting in 1999 in een recessie. De economie kromp met 0,2 procent in het tweede kwartaal van 2008, gevolgd door een krimp van 0,2 procent in het derde kwartaal. De verwachting is dat de economie van het eurogebied dit jaar met 0,5 procent zal krimpen.

Trichet sprak van een "significante" afzwakking van de economie. Hij verwacht dat deze zwakte de komende maanden nog aanhoudt en waarschijnlijk zal verdiepen. Trichet denkt wel dat de economie kan profiteren van de stimuleringsmaatregelen die in verschillende Europese landen werden genomen. In 2010 zal de economie volgens hem weer aantrekken.

Verder verwacht de Fransman dat de inflatie in het eurogebied dit jaar verder zal afzwakken, wat ruimte biedt voor verdere renteverlagingen. De inflatie in de eurozone kwam in december uit op 1,6 procent, het laagste niveau in ruim twee jaar. De ECB mikt op een inflatie van net onder de 2 procent.

De rente in de eurozone ligt nog altijd hoger dan in de Verenigde Staten en Groot-Brittanniƫ. In de VS staat de rente op het historische dieptepunt van 0 tot 0,25 procent. De Britse centrale bank verlaagde de rente vorige week tot 1,5 procent. Dat is het laagste niveau in zijn 315-jarige geschiedenis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 januari 2009

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Trichet poogt economie op te peppen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 januari 2009

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken