Bekijk het origineel

Steeds meer 'veilige' hypotheken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Steeds meer 'veilige' hypotheken

2 minuten leestijd

ZOETERMEER - De kredietcrisis heeft de vraag naar 'veilige' hypotheken vorig jaar flink gestuwd. Bij de aankoop van een woning werden er ruim 63.000 hypotheken verstrekt met de zogenoemde Nationale Hypotheek Garantie (NHG), 14 procent meer dan in 2007.

NHG maakte deze jaarcijfers gisteren bekend. De stijging is opvallend omdat vorig jaar 10 procent minder huizen van maximaal 265.000 euro zijn verkocht. Dat bedrag is de bovengrens om

in aanmerking te komen voor een hypotheekgarantie.

"Zowel geldgevers als geldnemers hebben onder invloed van de kredietcrisis bij de financiering van eigen woningen in toenemende mate behoefte aan meer zekerheden", stelde Karel Schiffer, directeur van NHG. "Ik verwacht daarom dat de vraag naar leningen met NHG in 2009 verder zal toenemen."

Mensen die een NHG hebben zijn gedekt als ze hun huis onverhoopt met verlies moeten doorverkopen. Als er een restschuld is, wordt deze door het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) betaald aan de hypotheekverstrekker.

Mensen die een NHG-hypotheek aangaan, betalen eenmalig een bedrag aan premie. Daar staat tegenover dat deze klanten korting krijgen op het rentepercentage omdat het risico voor de bank kleiner is.

Vorig jaar kreeg NHG 927 declaraties in verband met gedwongen verkopen van woningen met verlies.

Naar verwachting keert WEW ongeveer 20 miljoen euro uit. In 2007 ging het nog om 961 declaraties en uitkeringen van in totaal 25 miljoen euro.

De flinke toename van het aantal NHG-hypotheken in 2008 komt niet onverwacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 januari 2009

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Steeds meer 'veilige' hypotheken

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 januari 2009

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken