Bekijk het origineel

Kirchenwerke IX

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kirchenwerke IX

2 minuten leestijd

Precies in het Mendelssohnjaar sluit het Duitse Carus-Verlag een tiendelige cd-serie met alle geestelijke koorwerken van Mendelssohn af. Het laatste deel, waarop het indrukwekkende "Lobgesang" (opus 52) staat, verschijnt zeer binnenkort. Het voorlaatste deel ligt wel al in de winkel.

In de cd-serie is de bekende Duitse dirigent Frieder Bernius (1947) te horen met het kamerkoor dat hij in zijn studietijd (1968) al oprichtte: het Kammerchor Stuttgart. Dirigent en ensemble hebben hun sporen inmiddels verdiend in het brede repertoire van barok via romantiek naar hedendaagse muziek. Eerdere delen van deze Mendelssohnreeks werden bekroond met de prestigieuze Preis der deutschen Schallplattenkritik.

Deel IX, waarop ook de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen meespeelt, mag er zijn. De opname is genoemd naar Mendelssohns indrukwekkende koraalbewerking van het Te Deum op tekst van Luther: "Herr Gott, dich loben wir". Nota bene: het stuk lag na de première in 1843 meer dan anderhalve eeuw onder het stof!

Andere grote composities op deze cd zijn Mendelssohns Psalmen 95 en 98 voor solisten, koor en orkest en de Hymne "Lass, o Herr, mich Hilfe finden" (opus 96).

Hoogtepunt is wat mij betreft het vierdelige "Ach Gott, vom Himmel sieh darein". De zes strofen van het lied, Luthers parafrase van Psalm 12, komen in z'n geheel langs, afgewisseld met een fragment uit Psalm 103. In de muzikale inkleding van het stuk, waarbij koor, orkest en bassolo elkaar afwisselen, grijpt Mendelssohn duidelijk vooruit op zijn oratorium "Paulus" uit 1836.

Ook in de kleinere a capellawerken op deze cd zingen de musici van het Kammerchor Stuttgart op topniveau: trefzeker en transparant. Kortom: een prachtige aflevering van een mooie serie.

N.a.v. "Felix Mendelssohn Bartholdy - Herr Gott, dich loben wir - Kirchenwerke IX - Kammerchor Stuttgart en Deutsche Kammerphilharmonie Bremen o.l.v. Frieder Bernius"; Carus (83.217); 17,90; bestellen: carus-verlag.com.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 februari 2009

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kirchenwerke IX

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 februari 2009

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken