Bekijk het origineel

Wilders toch naar Groot-Brittannië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wilders toch naar Groot-Brittannië

PVV-leider mag Engeland niet in

2 minuten leestijd

DEN HAAG - PVV-leider Wilders reist morgen toch naar Groot-Brittannië, hoewel hem de toegang tot dat land is ontzegd.

Dat heeft Wilders vanmorgen laten weten.

De PVV-leider is uitgenodigd door een lid van het Britse Hogerhuis om morgen zijn anti-Koranfilm "Fitna" te tonen en mee te doen aan een debat over de vrijheid van meningsuiting.

De Britten zien hem echter liever niet komen en hebben hem de toegang tot hun land ontzegd. Wilders vormt volgens hen "een bedreiging voor de harmonie in de samenleving en dus voor de openbare veiligheid."

De regering "verhindert iedereen die extremisme, haat en gewelddadige boodschappen verspreidt, de toegang tot ons land", aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren.

Wilders reageerde furieus. "Groot-Brittannië offert de vrijheid van meningsuiting op. Zoiets verwacht je in Saudi-Arabië, maar niet in Groot-Brittannië. Ik vind deze laffe opstelling van de Britse regering echt heel erg."

De Nederlandse politiek keurt het Britse besluit af. De ministers Verhagen van Buitenlandse Zaken en Hirsch Ballin van Justitie hebben tevergeefs geprobeerd hun Britse collega's op andere gedachten te brengen. De Tweede Kamer en Kamervoorzitter Verbeet kritiseerden de Britten gisteren ook.

Wilders heeft "Fitna" inmiddels laten zien in de VS en in Israël. Hij wil hem ook tonen in Italië. In het Europees Parlement was Wilders niet welkom.

De PVV-fractieleider hield gisteren de optie al open om gewoon toch in het vliegtuig naar Groot-Brittannië te stappen. "We zullen wel zien of ze me in de boeien slaan", zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 februari 2009

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Wilders toch naar Groot-Brittannië

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 februari 2009

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken