Bekijk het origineel

Nieuw Iran Comité bepleit hardere lijn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuw Iran Comité bepleit hardere lijn

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Meer druk op Iran vanuit Nederland. Daarvoor pleit een nieuw Iran Comité onder voorzitterschap van oud-minister Peper. Het comité wordt maandag opgericht.

De schendingen van mensenrechten en de voortdurende nucleaire dreiging die van Iran uitgaat, vormen de aanleiding voor de oprichting van het nieuwe comité.

De oprichting volgt precies dertig jaar na het uitroepen van de Islamitische Republiek Iran door ayatollah Khomeini.

De negen leden van het comité zijn van zeer gemÛleerde afkomst. Zo werkt voormalig boegbeeld Frank van Dalen van homobelangenorganisatie COC samen met IJmert Muilwijk, voorzitter van de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. "Ik heb het wel een monsterverbond genoemd", zegt de laatste daarover. "Op veel vlakken verschillen Frank van Dalen en ik enorm van mening. Maar daar laten we juist iets mee zien, namelijk dat de mensenrechten universeel zijn. Ongeacht geaardheid of geloof kunnen we elkaar op dat punt vinden."

Naast vertegenwoordigers van christenen en homo's zitten in het comité ook mensen die de Joodse, Koerdische en Iraanse gemeenschap vertegenwoordigen.

Voorzitter Peper erkent de grote onderlinge verschillen, maar ziet die brede samenstelling juist als een plus. "We vertegenwoordigen veel aspecten binnen de samenleving."

Opvallend is dat Peper niet al te grote verwachtingen van het comité koestert. "We willen erop aandringen dat bedrijven en de overheid eens kijken of onze economische relaties met Iran niet zouden kunnen worden teruggedrongen. Wellicht kunnen we daarmee een klein steentje bijdragen aan het verbeteren van de situatie."

Peper realiseert zich "dat er nog nooit een regime gevallen is omdat er ergens in het buitenland een comité tegen was", maar vindt wel dat de "publieke opinie wakker moet blijven."

De hardere lijn betekent geen pleidooi voor een oorlog met Iran, benadrukt Peper.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 maart 2009

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Nieuw Iran Comité bepleit hardere lijn

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 maart 2009

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken