Bekijk het origineel

Pyongyang lanceert omstreden raket

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Pyongyang lanceert omstreden raket

3 minuten leestijd

SEOUL - Noord-Korea heeft gisterochtend in weerwil van een VN-resolutie een raket afgeschoten.

De meertrapsraket werd om 04.30 uur Nederlandse tijd gelanceerd en bereikte volgens de Japanse autoriteiten binnen zeven minuten het Japanse luchtruim, waarna onderdelen van het projectiel voor de Japanse kust in zee stortten.

Noord-Korea noemde de lancering een succes. Met de lancering werd volgens het stalinistische land een kunstmaan in een baan om de aarde gebracht, die nu melodieën van liederen over de stichter van de democratische volksrepubliek Kim Il Sung en diens zoon en huidige leider Kim Jong Il zou uitzenden. Ook zou de satelliet metingen terugsturen naar de aarde.

Volgens de Verenigde Staten is de lancering mislukt. De eerste trap van de raket viel in zee tussen Korea en Japan en de tweede trap viel inclusief lading in de Stille Oceaan. "Er is geen voorwerp in een baan om de aarde gekomen", liet het Amerikaanse leger weten.

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat Noord-Korea zich met de lancering verder isoleert. De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea menen dat Noord-Korea een langeafstandsraket wilde testen. De leiders van de VS en de Europese Unie zeggen dat Noord-Korea de veiligheid van landen "ver weg en nabij" in gevaar brengt. De lancering "eist een antwoord van de internationale gemeenschap, waaronder de VN-Veiligheidsraad, om te tonen dat zijn resoluties niet straffeloos getart kunnen worden", zo lieten zij gisteren in een verklaring in Praag weten.

China, de belangrijkste financiële en diplomatieke steun voor Noord-Korea, heeft alle partijen opgeroepen kalm te blijven. Ook Rusland maande tot terughoudendheid. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki Moon heeft gezegd dat hij de lancering betreurt. Volgens hem draagt de actie niet bij aan de stabiliteit in de regio.

De Nederlandse regering vindt de lancering van een lange¡afstandsraket door Noord-Korea "zorgwekkend" en veroordeelt de actie. Premier Balkenende heeft dat gisteren gezegd in Praag na afloop van een top¡ontmoeting van de EU en de Verenigde Staten.

De NAVO heeft gisteren de lancering van de Noord-Koreaanse raket eveneens veroordeeld. De scheidend secretaris-generaal Jaap de Hoop-Scheffer noemde de lancering "zeer provocatief."

"Deze lancering zal de zorgen over Noord-Korea alleen maar versterken en overleg compliceren", aldus de Nederlander. "Ik roep Noord-Korea ertoe op te stoppen met dit soort provocatieve acties en een moratorium op alle lanceringen van langeafstandsraketten te respecteren."

Noord-Korea houdt zich overigens al bijna veertig jaar bezig met de ontwikkeling van raketten. De basis voor het kostbare raketprogramma waren Scud¡raketten voor de korte afstand die door de toenmalige Sovjet-Unie en Egypte werden geleverd. Noord-Koreaanse wetenschappers hebben die Scuds verder ontwikkeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 april 2009

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Pyongyang lanceert omstreden raket

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 april 2009

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken