Bekijk het origineel

ASMI krijgt speelruimte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ASMI krijgt speelruimte

Meerderheid van aandeelhouders schaart zich in vergadering achter chipfabrikant

2 minuten leestijd

SOESTDUINEN - Chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) heeft gisteren een gevoelige overwinning geboekt op zijn activistische aandeelhouders Hermes en Fursa. Aandeelhouders verleenden tijdens de jaarlijkse vergadering de Stichting Continuïteit ASMI een optie tot verkrijging van preferente aandelen.

Hiermee heeft de stichting, die het bedrijf moet beschermen tegen vijandige overnamepogingen, een belangrijke troef in handen.

De chipmachinefabrikant verkeert al ongeveer een jaar in conflict met de twee grootaandeelhouders.

Zij eisen het vertrek van topman Chuck del Prado. Hij zou volgens hen het bedrijf niet sterk genoeg leiden en de mogelijkheden van ASMI onvoldoende commercieel uitbuiten.

Om het wegsturen van Del Prado tijdens een aandeelhoudersvergadering vorig jaar te voorkomen, wierp ASMI via de stichting een beschermingswal op in de vorm van uitgifte van preferente aandelen.

Deze beschermingsconstructie is nu tijdens de vergadering tijdelijk opgeheven, maar kan door de optie op elk moment weer worden opgetuigd.

ASMI kreeg een meerderheid van de aandeelhouders achter het verlenen van de optie aan de stichting, ondanks de beslissing van de ondernemingskamer woensdag dat de stichting zelf hierover niet mee mocht stemmen.

Recent verworven belangen door chipmaker Intel en Tokyo Electronics hebben hierbij waarschijnlijk een beslissende rol gespeeld.

Hermes en Fursa stapten een jaar geleden al naar de rechter om de beschermingsconstructie aan de orde te stellen.

De ondernemingskamer verwees de partijen echter terug naar de onderhandelingstafel. Hierna werd een tijdelijk akkoord gesloten, dat inmiddels door blijvende onenigheid over de positie van de topman, weer van tafel is.

De machtsstrijd binnen ASMI beperkt zich niet tot het conflict tussen de grootaandeelhouders en ASMI zelf.

In april werd de financieel directeur van ASMI, Naud van der Ven, door de raad van commissarissen weggestuurd omdat hij het vertrek van Del Prado eiste. Eerder vertrok commissaris Leon van den Boom vanwege onenigheid.

De procedure bij de ondernemingskamer werd dit jaar nieuw leven ingeblazen.

Aandeelhouders willen dat er een onderzoek komt naar wanbeleid bij ASMI. De rechter stuurde de partijen deze week weer terug naar de onderhandelingstafel. Voor 5 juni moeten ze eruit zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 mei 2009

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

ASMI krijgt speelruimte

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 mei 2009

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken