Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Bestuurder declareert te veel"

1 minuut leestijd

RIJSWIJK (ANP) - In vier op de vijf Nederlandse gemeenten declareren burgemeester en wethouders zaken die zij eigenlijk van hun vaste onkostenvergoeding zouden moeten betalen, zoals bijvoorbeeld kleine zakelijke lunches.

Dat blijkt uit eigen onderzoek waarover RTL Nieuws gisteren publiceerde.

Lokale bestuurders krijgen naast hun salaris een vaste vergoeding van enkele honderden euro's per maand voor onkosten die zij voor hun werk maken. Dat geld is bedoeld voor representatiekosten, vakliteratuur, contributies en zakelijke giften. Veel burgemeesters en wethouders leveren van dergelijke uitgaven echter ook nog een bonnetje in, zo bleek uit onderzoek in 300 gemeenten.

PVV-Kamerlid Brinkman is geschrokken van de resultaten van het onderzoek. "Als de integriteit van deze bestuurders op zo'n grote schaal in het geding komt, dan is dat een ondermijning van de rechtsstaat", zei hij tegen RTL Nieuws. Een woordvoerster van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) zei dat het onderzoek nu eerst goed wordt bekeken. Ter Horst hoopt vandaag te kunnen reageren.

De gemeente Amsterdam bevestigt dat vorig jaar vijf wethouders onkosten hebben gedeclareerd die zij eigenlijk van hun vaste onkostenvergoeding hadden moeten betalen. Zij hebben de bedragen inmiddels terugbetaald. "Het is niet met opzet gebeurd", aldus de woordvoerster.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 juni 2009

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 juni 2009

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken