Bekijk het origineel

Weer een onnodige regel minder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Weer een onnodige regel minder

3 minuten leestijd

Als het aan minister Cramer van Ruimtelijke Ordening ligt, worden de mogelijkheden voor huizenbezitters om te bouwen zonder vergunning flink verruimd. Een schuurtje of aanbouw in de tuin? Dat moet kunnen zonder al te veel bureaucratie. Dit is een goed voorbeeld van het schrappen van onnodige regels.

Flip ten Cate, directeur Federatie Welstand: "Was dat maar zo. Er worden geen regels geschrapt, er worden verantwoordelijkheden afgeschoven. Wie een schuur of aanbouw wil plaatsen, moet aan alle regels voldoen, maar voortaan moet hij zelf uitzoeken welke regels dat zijn. Als een controlerend ambtenaar achteraf vaststelt dat de regels niet gevolgd zijn -regels over verdiepingshoogte, hygiƫne, maar ook veiligheid en privacy van buren- moet het gebouw achteraf afgebroken worden. En bleef het maar bij een tuinhuisje in de achtertuin van de woning. Het gaat om 100 vierkante meter. Niet alleen achter woningen, maar ook op bedrijventerreinen, achter supermarkten, kantoren en scholen. En bij boerderijen is het hek helemaal van de dam. Het wordt gemeenten verboden om eisen aan kleur, vorm of materiaal te stellen. Dom."

Jan Slot, directeur bouwkundig adviesbureau Casteo: "Het is op dit moment nog onduidelijk of bij het bouwen zonder bouwvergunning van een schuur in de achtertuin of van een aanbouw bij de woning nog de bestemmingsplanregels gelden. Bouwen zonder enige mate van welstand en zonder bestemmingsplanregels geeft de mogelijkheid aan burgers om lukraak te bouwen en dat is zonder meer af te raden. De bestemmingsplanregels waarborgen onder meer groene gebieden en de welstandsregels een zekere mate van eenheid en schoonheid. Dit heeft ook invloed op de waarde van het pand en de naburige belendingen. Wel is de mate waarop de welstandcommissie invloed heeft misschien een heroverweging waard."

Hans Keuken, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Bouwzaken Neder-Betuwe: "We ervaren allen dat er een overmaat aan regels is. Dat werkt niet alleen belemmerend, maar levert ook vaak de nodige frustraties op. Of iedereen met het huidige voorstel zo gelukkig is, betwijfel ik. Stel dat in een rij woningen de buren aan beide kanten de woning naar achteren uitbouwen, dan zit die bewoner opgesloten tussen twee muren van 2,70 meter hoog. Wat betekent deze vrijheid voor de verloedering van de omgeving, als er een variatie van soort materiaal, kleur en constructie wordt toegepast? Wat mij betreft geven we dakkapellen geheel vrij aan de achterzijde van de woning en gaan we soepel om met tuinhuisjes en prieeltjes. De burger kan vooral winst boeken in kortere procedures."

Dr. ir. Jeroen van der Heijden, recent cum laude gepromoveerd op een onderzoek naar de handhaving van regelgeving: "Vergunningvrij bouwen is niet hetzelfde als regelvrij bouwen. De huizenbezitter moet de geldende bouwregelgeving naleven. Die is ingewikkeld, maar dat kan niet anders. Bouwregelgeving heeft een complex doel: het borgen van een veilige, gezonde en duurzaam gebouwde omgeving. De geschrapte regels betreffen slechts de mate waarin men zonder bouwvergunning mag bouwen. Overige regels zijn niet begrijpelijker gemaakt. Hierdoor zal de huizenbezitter met bouwgerelateerde vragen uiteindelijk toch bij het gemeentelijk Bouw- en Woningtoezicht terechtkomen. Als deze organisaties servicegericht gaan werken, kan een echte verbeteringsslag gemaakt worden. Regels schrappen is vaak een politiek statement. De huizenbezitter is meer gebaat bij duidelijke regels en een behulpzame overheid."

Kees Jan de Vet, lid directieraad Vereniging van Nederlandse Gemeenten: "De mate waarin minister Cramer de mogelijkheid van vergunningvrij bouwen heeft verruimd, is voor gemeenten niet acceptabel. Het klinkt sympathiek om 64.000 vergunningen te schrappen, maar het zorgt vooral voor onrust bij inwoners. Gemeenten staan achter een vereenvoudiging en verruiming van het vergunningvrij bouwen, maar er moet voldoende aandacht zijn voor de ruimtelijke gevolgen. Geef gemeenten bijvoorbeeld de bevoegdheid onder bepaalde voorwaarden beschermde stads- en dorpsgezichten aan te wijzen waar niet zonder vergunning mag worden gebouwd."

Jasper van den Bovenkamp

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 juni 2009

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Weer een onnodige regel minder

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 juni 2009

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken