Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Exhibitionist moet DNA afstaan"

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Het CDA wil dat mensen voortaan hun gen¡materiaal (DNA) ook moeten afstaan als zij zich schuldig hebben gemaakt aan lichte vergrijpen.

CDA-Tweede Kamerlid Joldersma denkt onder meer aan winkeldieven, henneptelers en exhibitionisten, zo liet ze gisteren in het tv-programma EénVandaag weten.

Het CDA voelt voor een uitbreiding van de huidige DNA-databank vanwege enkele opmerkelijke successen afgelopen week.

Twee moorden uit 1991 en 1994 zijn waarschijnlijk alsnog opgelost doordat sporen van de daders die bij deze delicten zijn gevonden, zijn opgeslagen in de databank. Dat materiaal komt overeen met DNA van twee verdachten die onlangs werden aangehouden in verband andere misdrijven.

Een DNA-onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut leverde bijvoorbeeld een DNA-match op die heeft geleid tot de aanhouding van een man die wordt verdacht van een moord op een achtjarig kind in 1991. De match is door het NFI aan de politie en het OM gemeld.

Nu worden alleen mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan zedenmisdrijven en aan misdrijven waar ten minste vier jaar celstraf op staat, ertoe verplicht DNA af te staan. In de databank zitten al 80.000 profielen van personen en 40.000 sporen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 juli 2009

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 juli 2009

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken