Bekijk het origineel

Onderzoek naar aanval Afghanistan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onderzoek naar aanval Afghanistan

"Zeker vijftig doden bij NAVO-actie"

3 minuten leestijd

KUNDUZ/BRUSSEL (ANP/AFP) - Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO heeft gisteren een diepgaand onderzoek beloofd naar de aanval door vliegtuigen van het bondgenootschap op twee tankwagens die de radicaalislamitische taliban in het noorden van Afghanistan hadden gekaapt.

Volgens gouverneur Mohammed Omar van de provincie Kunduz, waar de luchtactie plaatshad, zijn er vijftig tot zestig doden, maar anderen spreken over tientallen doden meer. De meeste slachtoffers zouden taliban zijn, maar volgens sommige bronnen zijn er ook veel burgers geraakt. Voor de NAVO komt de luchtactie op een ongelegen moment. Het bondgenootschap had juist aangekondigd de strategie in Afghanistan te willen wijzigen.

De NAVO wil zich meer toeleggen op de bescherming van de burgers en minder op de jacht op strijders van de taliban. De steun onder de Afghanen voor de vredesmissie nam de afgelopen jaren af door de vele slachtoffers die bij aanvallen van de buitenlandse militairen vielen.

De door het Westen gesteunde president Hamid Karzai noemde het onaanvaardbaar dat burgers het slachtoffer van NAVO-acties werden. Daarmee leek hij er echter vooral op uit iets van zijn populariteit bij de Afghanen terug te winnen.

"Het Afghaanse volk moet weten dat we zeer toegewijd aan zijn bescherming zijn en dat we dit incident volledig en onmiddellijk zullen onderzoeken", zei Rasmussen gisteren. Hij gaf tegelijk te verstaan dat het onmogelijk is te voorkomen dat burgers bij acties tegen de taliban om het leven komen. De Deense oud-premier volgde begin vorige maand De Hoop Scheffer op als NAVO-topman.

Volgens de Duitse strijdkrachten, die in Kunduz zijn gelegerd, hielden de taliban bij een nepcontrolepost op de snelweg van de gelijknamige provinciehoofdstad naar het dorp Angorbagh de twee tankwagens staande. De brandstof was bestemd voor de buitenlandse troepenmacht ISAF in het Centraal-Aziatische land.

Toestellen van de NAVO bombardeerden de gekaapte wagens, waarvan er een in een rivier was komen vast te zitten. Volgens gouverneur Omar zijn veel slachtoffers zo verbrand dat ze moeilijk geïdentificeerd zullen kunnen worden. Ongeveer dertig mensen zouden gewond zijn geraakt. Velen van hen zouden met ernstige brandwonden in een ziekenhuis liggen.

Tot voor kort was het in Kunduz relatief rustig, maar de laatste maanden is de provincie een frontlijn geworden. De taliban vallen er vooral vanuit Pakistan aan. Hun successen dwingen de westerse bevoorrading alternatieve routes te zoeken. Een van die routes loopt via de buurlanden Oezbekistan en Tadzjikistan dwars door Kunduz en de gelijknamige provinciehoofdstad. Een veiligheidsdeskundige voorspelde deze week in Duitse media dat de gevechten in Kunduz zullen toenemen.


Afghanistan

- Rasmussen belooft onderzoek naar NAVO-aanval in Afghanistan.

- "Zeker vijftig tot zestig doden bij luchtaanval op twee tankwagens."

- Provincie Kunduz was relatief rustig maar is steeds meer frontlijn geworden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 september 2009

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Onderzoek naar aanval Afghanistan

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 september 2009

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken