Bekijk het origineel

Blokkeren verlof mogelijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Blokkeren verlof mogelijk

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Staats¡secretaris Albayrak van Justitie heeft op papier een mogelijkheid om te voorkomen dat de zesvoudige moordenaar Cevdet Y. nogmaals met verlof gaat.

Omdat Y. wordt behandeld als een tbs-patiënt moet een adviescollege aangeven of hij met verlof mag. Albayrak neemt vervolgens het uiteindelijke besluit of hij naar buiten kan.

Dat blijkt uit antwoorden die de staatssecretaris gisteren heeft gegeven op Tweede Kamervragen over het verlof van Y., die in 1983 zes mensen doodschoot in een café in Delft.

Besluit het adviescollege dat Y. beter niet met verlof kan gaan, dan moet Albayrak die aanbeveling overnemen. Maar een positief verlofadvies mag ze formeel naast zich neerleggen.

In augustus ontstond opschudding toen bekend werd dat Y., die tot levenslang is veroordeeld, diverse keren op begeleid verlof is geweest.

Dat kon gebeuren omdat hij vanwege psychiatrische problemen sinds 2001 wordt behandeld in een tbs-kliniek. Afgesproken werd toen dat Y. net als gewone tbs'ers ook met verlof zou kunnen.

Toen in 2007 nieuwe regels van kracht werden die voorschrijven dat tot levenslang veroordeelden niet met verlof mogen, besloot het ministerie van Justitie dat ook Y. niet meer naar buiten mocht.

De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) stak daar echter een stokje voor. Tegen die uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 oktober 2009

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Blokkeren verlof mogelijk

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 oktober 2009

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken