Bekijk het origineel

Leer ons onze dagen tellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Leer ons onze dagen tellen

4 minuten leestijd

"Leer ons alzo onze dagen tellen, dat wij een wijs hart bekomen."Psalm 90:12

De mens gaat naar zijn eeuwig huis. "Wij vliegen daarheen", zegt de dichter. Psalm 90 is een van de oudste psalmen in het psalmboek. Het is een psalm die Mozes gedicht heeft aan het eind van de woestijnreis.

Ik kan mij zo voorstellen dat hij 's avonds in het donker onder de sterrenhemel de silhouetten ziet van de massieve bergen van de woestijn. De stilte van de nacht is over het kamp gevallen. Hij denkt terug aan deze veertig jaren en ziet de kortstondigheid van het leven. "Wij vergaan door Uw toorn."

Hij denkt aan leven en dood. Overal zijn graven gedolven omdat het volk gemurmureerd heeft tegen de Heere in ongeloof. Deze geslachten die gekomen en gegaan zijn, tekenen de vergankelijkheid en dat betekent ook schuldig zijn voor God. Want de eeuwige God had de mens niet geschapen om te sterven, maar om te leven. In die nacht ziet Mozes wat de zonde teweeggebracht heeft. In die psalm zien we de naakte werkelijkheid van het leven: moeite en verdriet. We zien dat alles wegvalt. Ons naakte bestaan voor God wordt in deze psalm zichtbaar. Wij hebben het omkleed en overkleed met onze cultuur, mode, franje en luxe.

Maar hier zien we de werkelijkheid. Wie kan bestaan voor God? Hebben we ons bestaan voor God wel eens gezien? Dan valt alles weg. Dan staan we naakt en ledig voor God zoals Adam, toen God vroeg: "Waar zijt gij?"

Dan zegt onze tekst: "Leer ons." Wij willen niet graag geleerd worden, zeker niet door een ander. Maar hier zegt de dichter: "Leer ons alzo?." Zo leren, zoals Hij het ons wil leren. Willen we werkelijk door de Heere geleerd worden, dan moet Hij onze Meester worden, onze Heere. Daar begint de psalm mee: Heere, Jahweh, de Verbondsgod Die ook recht op mij heeft.

Wat moet ik leren? Dagen tellen. Wij tellen jaren, maar God leert ons onze dagen tellen. Daar begon het bij de schepping mee. In zes dagen zijn hemel en aarde geschapen. God deed in die dagen waar wij als mens van zeggen dat er miljoenen jaren voor nodig zijn om dat alles te maken. Dwaasheid natuurlijk! De Heere leert ons hier bij de dag te leven. Onze dagen zijn niet te kort.

De vraag is hoe die dagen geleefd worden. Want Psalm 84 zegt: "Eén dag is in Uw huis mij meer, dan duizend waar ik U ontbeer." Lege dagen zijn dagen zonder God. Dat zijn dagen die vliegen. Die zijn kort. Maar één dag met God is een volle dag. Tijd is relatief.

"Leer ons alzo onze dagen tellen, dat wij een wijs hart bekomen." Hoe doen we dat? Optellen, een streep eronder zetten en een derde streep wijsheid? Als we zo doen geeft dit zelfgenoegzaamheid: hoeveel heb ik gebruikt en hoeveel heb ik nog? Dat betekent dus dat ik dan nog meen rechten te hebben in en op het leven. Zo kunnen we niet tellen, want niemand weet wat hij toegemeten krijgt.

Tellen is kijken naar de inhoud of ook wel gezegd: wegen. Wat is er met me gebeurd in de dagen en jaren van mijn leven, dat leven dat God mij gaf? Dan zien we dat ons leven alleen maar schuld en zonde is. Wanneer de Heilige Geest onze ogen daarvoor opent, zien we ook Gods trouw. God brengt Zelf ook het leven van een mens voor Zijn aangezicht, want Hij zoekt het weggedrevene. Daarom kwam Zijn Zoon naar de aarde om dat verlorene te zoeken en zalig te maken. Alles wat wij verloren lieten gaan in ons leven, dat zoekt Hij en stelt dat voor ons, opdat wij voor Hem zullen buigen om een wijs hart te bekomen. Dan leren we God kennen, God Die van eeuwigheid tot eeuwigheid is.

Zo leert u uw dagen te tellen en de toekomstige dagen met een wijs hart te beleven in Gods trouw. Dan zullen we leren dat elke dag een wonder is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 2010

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Leer ons onze dagen tellen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 2010

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken