Bekijk het origineel

Kamer hekelt winterbeleid van ProRail

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kamer hekelt winterbeleid van ProRail

Wissels werden niet verwarmd

3 minuten leestijd

DEN HAAG - In de Tweede Kamer groeit de wrevel over ProRail na berichten dat de spoorbeheerder de problemen door de sneeuwval gedeeltelijk zelf heeft veroorzaakt door het uitzetten van de wisselverwarming.

CDA-Kamerlid Koopmans wil dat minister Eurlings (Verkeer) de directie van ProRail op het matje roept. Door het uitzetten van de verwarming bevroren op 17 december wissels op het station Den Haag Hollands Spoor. De minister moet het bedrijf laten weten dat dit niet nogmaals mag voorkomen, zegt Koopmans. Ons geduld is nu echt op, aldus PvdA-collega Samsom.

Eurlings wilde gisteren na de ministerraad niet ingaan op de oproep van Koopmans. Hij heeft ProRail en NS gevraagd de problemen op het spoor als gevolg van het winterweer op een rijtje te zetten. Daarna wil hij pas conclusies trekken. Woensdag is er in de Tweede Kamer een spoeddebat met Eurlings over de verkeerschaos door het winterweer.

Op donderdag 17 december schrapten NS en ProRail een flink aantal treinen. Het verkeer in en rond Utrecht kwam zelfs enige tijd volledig stil te liggen.

Vervoerders die door het winterweer minder gebruik van het spoor konden maken omdat de infrastructuur niet beschikbaar was, hoeven aan ProRail niet te betalen voor het gebruik van het spoor of krijgen een vergelijkbare compensatie. ProRail zal vervoerders niets in rekening brengen voor de periode van donderdag 17 tot en met dinsdag 22 december. Dit geldt in ieder geval voor NS en de goederenvervoerders. Met de regionale vervoersbedrijven Arriva, Veolia, Connexxion en Syntus worden vergelijkbare afspraken gemaakt.

De wintermaatregelen die ProRail vanaf 22 december heeft genomen, leverden een aanmerkelijk betere beschikbaarheid van het spoor op. Van die datum tot het afgelopen winterweekend waren er nauwelijks problemen met de infrastructuur.

De rijexamens zijn weer goed op gang gekomen, behalve in het zuiden van het land. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moest de afgelopen weken door het winterse weer 24.000 examens uitstellen, meldde het bureau gisteren.

Het CBR zegt moeite te hebben met het strooi- en schoonmaakbeleid van sommige wegbeheerders, die er vaak voor kozen alleen op doorgaande wegen te strooien. Voor een goede beoordeling van een kandidaat is het rijden binnen een woonwijk een belangrijk onderdeel.

Ondanks de winterse omstandigheden heeft het CBR in de eerste twee weken van januari ruim 17.000 rijexamens afgenomen. Kandidaten die een theo¬°riecertificaat hebben dat een dezer dagen afloopt, kunnen rekenen op coulance. Ze hoeven dat volgens een woordvoerder niet meteen over te doen. Het certificaat is normaal gesproken een jaar geldig.


Winterweer

- Tweede Kamer wil dat Eurlings ProRail op het matje roept.

- Beheerder compenseert bedrijven in het personen- en goederenvervoer.

- Ondanks winterweer ruim 17.000 rijexamens CBR afgenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 januari 2010

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Kamer hekelt winterbeleid van ProRail

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 januari 2010

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken