Bekijk het origineel

Bekijk het origineel
Pensioen zonder belegging bijna niet mogelijk
AMSTERDAM (ANP) - De Commissie Risicobeheer en Beleggingsbeleid presenteerde gisteren een rapport aan minister Donner (Sociale Zaken) over het beleggingsbeleid van pensioenfondsen. Vijf vragen.
Hoe zit het pensioenstelsel in elkaar?
Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie onderdelen: de AOW, de (collectieve) aanvullende pensioenen via de werkgevers en de individuele aanvullende regelingen. De AOW is een overheidsvoorziening waaraan alle werkende burgers meebetalen via de loon- en inkomstenbelasting. Ook de overheid betaalt mee. De aanvullende collectieve pensioenen zijn een zaak van werknemer en werkgever. De werknemer staat een deel van zijn huidige salaris af als pensioenpremie. De werkgever draagt dit over aan een pensioenuitvoerder. Werknemers kunnen ter aanvulling individuele regelingen treffen.
Wat doen pensioenfondsen met het ingelegde geld?
Pensioenfondsen beleggen geld dat zij via de werkgevers ontvangen. Het behaalde rendement op deze beleggingen moet ervoor zorgen dat met de inleg van nu, de werknemer later een percentage van zijn gemiddelde salaris als pensioen ontvangt.
Waardoor kwamen pensioenfondsen in de problemen?
Door de kredietcrisis en de daaropvolgende vrije val op de aandelenbeurzen vanaf september 2008 daalde de waarde van het belegde kapitaal. Daardoor zakte de zogenoemde dekkingsgraad van veel pensioenfondsen tot onder de 90 procent. De Nederlandsche Bank wil dat pensioenfondsen minimaal een dekkingsgraad van 105 procent hebben. Dat betekent dat het fonds voor elke euro aan huidige en toekomstige pensioenverplichtingen 1,05 euro achter de hand heeft.
Veel pensioenen werden tot de financiële crisis geïndexeerd, dat wil zeggen dat ze meegroeiden met de salarisontwikkeling. Verschillende pensioenfondsen stapten daarvan af, andere verhoogden de premie of verlaagden de uitkeringen.
Zijn de problemen inmiddels opgelost?
Doordat de meeste fondsen in 2009 besloten niet te indexeren en er in dat jaar een krachtig herstel plaatsvond op de aandelenbeurzen, bleek eind 2009 dat de dekkingsgraden van pensioenfondsen al aardig waren gestegen. De meeste pensioenfondsen besloten toch om in 2010 slechts gedeeltelijk te indexeren en in sommige gevallen werd de premie verhoogd.
Moeten pensioenfondsen wel beleggen?
Uit recent onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders vindt dat pensioenfondsen niet moeten beleggen met hun ingelegde pensioenpremies. Maar volgens de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) is dat in feite niet mogelijk. Volgens de VB waren de pensioenen nu 40 procent lager geweest of was de premie 70 procent hoger als we de afgelopen kwart¡eeuw alleen hadden gespaard.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 januari 2010
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 januari 2010
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's