Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Armer land voelt crisis nog lang"

Wereldbank wijst op gevolg schaars krediet

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De gevolgen van de financiële crisis laten zich in ontwikkelingslanden nog jarenlang voelen. Volgens de Wereldbank is de economische groei er door het wegvallen van internationale kapitaalstromen de komende jaren lager dan zonder de crisis het geval zou zijn geweest.

In het vandaag gepresenteerde rapport "Global Economic Prospects" voorspelt de ontwikkelingsbank dat de armere economieën dit jaar naar verwachting met gemiddeld 5,2 procent groeien, door een groei van 5,8 procent in 2011. "Dat zijn zeer gematigde groeipercentages", verduidelijkt de Nederlandse econoom Hans Timmer, een van de auteurs van het rapport. "Ze zullen leiden tot hogere werkloosheid. Deze landen hebben minimaal 6,5 procent groei nodig om de arbeidsmarkt mee te laten groeien."

Volgens de Wereldbank kost het de ontwikkelingslanden nog jaren voordat de schade van het afgelopen jaar is ingelopen. Doordat banken veel voorzichtiger zijn geworden bij het uitlenen van geld, wordt het voor de meeste landen in het komende decennium veel moeilijker om aan de kredieten te komen die ze voor de crisis wel kregen. Hun economieën dreigen daardoor de komende zeven jaar tot 0,7 procentpunt per jaar minder te groeien dan zonder de crisis zou zijn gebeurd, zo becijferden de economen van de bank.

Volgens Timmer moeten vooral opkomende landen als China en Brazilië zich tegen het tekort aan krediet wapenen door de eigen financiële sector verder te ontwikkelen. "Ze zitten in een goede positie. Het groeipotentieel is er zelfs groter dan in de rijke landen."

Daarvoor moet er echter nog veel verbeterd worden aan de financiële infrastructuur in die landen, bijvoorbeeld aan het toezicht. Zij zullen daarbij graag gebruikmaken van de fouten die in het Westen zijn gemaakt, denkt Timmer. "Denk maar aan de buffers die banken moeten aanhouden, dat zullen ze zeker anders willen aanpakken."

Armere landen in Afrika en Azië ontberen de mogelijkheid om de eigen banksector verder op te tuigen. Zij zijn vooral gebaat bij betere internationale samenwerking. Daarbij moeten rijke landen niet uit het oog verliezen dat ze economisch kunnen winnen door te investeren in armere landen, betoogt de econoom. "De economie herstelt niet als iedereen alleen in het eigen land investeert. Rijke landen moeten ook geld buiten de grenzen besteden."


Ontwikkelingsland

- Wereldbank: Ontwikkelingslanden voelen gevolgen crisis nog jarenlang.

- Krediet krijgen wordt moeilijker.

- Economie groeit daardoor langzamer.

- Timmer: Eigen financiële sector ontwikkelen helpt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 januari 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 januari 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken