Bekijk het origineel

Groei antisemitisme na aanval op Gazastrook

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Groei antisemitisme na aanval op Gazastrook

Grootste aantal incidenten sinds 1945

2 minuten leestijd

JERUZALEM - In het afgelopen jaar heeft zich een substantiële groei in antisemitische incidenten voorgedaan. Het antisemitisme uit zich tegenwoordig in het ontkennen van het bestaansrecht van de Joodse staat en zijn recht op zelfverdediging. Daarom is de strijd tegen antisemitisme belangrijker dan ooit.

Dat zei premier Benjamin Netanyahu gisteren aan het begin van een kabinetsvergadering.

Een jaar geleden viel het Israëlische leger de Gazastrook binnen om een einde te maken aan raketbeschietingen uit dat gebied. Na deze operatie ging het aantal antisemitische incidenten naar een recordhoogte sinds 1945.

Netanyahu signaleert drie typen landen waarin antisemitisme plaatsvindt. Sommige landen nemen een duidelijke stelling tegen antisemitisme. Dat zijn diverse landen, waaronder de VS, Canada, Duitsland en Frankrijk. Andere landen laten antisemitisme toe en voeren antisemitisme aan. Een voorbeeld daarvan is Iran. Ten slotte zijn er landen met een wat dubieuze houding. "In de naam van vrijheid van meningsuiting laten zij ontoelaatbare expressies van antisemitisme toe."

Netanyahu kondigde de oprichting aan van een speciaal team om tegen antisemitisme te strijden. De premier vertrok vandaag met een Israëlische delegatie naar Polen om ceremonies bij te wonen in het kader van de internationale Holocaust¡herdenking. Op 27 januari is het 65 jaar geleden dat Sovjettroepen het grootste concentratiekamp, Auschwitz-Birkenau, van de nazi's bevrijdden.

Volgens een gezamenlijk rapport van het Joodse Agentschap en het ministerie van Informatie en Diaspora is het aantal antisemitische incidenten in 2009 het grootste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. In Frankrijk vonden in de eerste helft van 2009, 631 uitingen van haat tegen Joden plaats. Dat is meer dan er in het hele jaar 2008.

De voorzitter van het Joodse Agentschap, Natan Sharansky, zei tegenover The Jerusalem Post dat klassiek antisemitisme vervangen wordt door een nieuwe vorm van antisemitisme. Daarin wordt het recht op het bestaan van een Joodse staat bestreden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 januari 2010

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Groei antisemitisme na aanval op Gazastrook

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 januari 2010

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken