Bekijk het origineel

Ali Chemicali, de beul van Saddam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ali Chemicali, de beul van Saddam

2 minuten leestijd

BAGDAD (ANP) - Generaal Ali Hassan al-Majeed al-Tikriti, die gisteren werd geëxecuteerd, gold als hondstrouwe steunpilaar van het regime van Saddam Hussein. Door zijn meedogenloze optreden boezemde hij iedereen in Irak angst in. Zijn bijnaam "Ali Chemicali" verwierf hij door het op grote schaal inzetten van gifgas tegen de Koerdische minderheid.

De voormalige topfunctionaris was een neef van Saddam Hussein. Hij begon zijn loopbaan als chauffeur van zijn oom. Hij klom in de loop der jaren op in het machtsapparaat. In 1987 werd hij benoemd tot gouverneur van Noord-Irak. Hij kreeg de opdracht een einde te maken aan de onrust onder de opstandige Koerdische bevolking.

De kersverse gouverneur besloot grondig te werk te gaan. Met een pennenstreek droeg hij het Iraakse leger op "alle mensen en dieren" in het gebied te doden. Hij liet honderden dorpen met de grond gelijkmaken. Vele tienduizenden mensen verloren het leven.

Majeed vestigde zijn naam als een van de bruutste medewerkers van Hussein echter al in 1983, toen hij het Noord-Iraakse dorpje Dujail van de kaart veegde. Deze operatie was een wraakactie voor een mislukte moordaanslag op zijn baas. In totaal werden 148 inwoners van het dorp geëxecuteerd.

Na de Iraakse invasie van Koeweit in 1990 werd Majeed benoemd tot militair gouverneur van dat bezette land. In die hoedanigheid was hij er verantwoordelijk voor dat het emiraat, dat inmiddels was ingelijfd bij Irak, werd geplunderd en leeggeroofd. In maart 1991 werd hij minister van Binnenlandse Zaken. Als bewindsman was hij verantwoordelijk voor het bloedig neerslaan van de opstanden van de Koerden en sjiieten vlak na de Golfoorlog van 1990/1991.

Nadat hij van 1991 tot 1995 minister van Defensie was geweest, ontsloeg de president hem van zijn ministeriële taken. Wel bleef Majeed een belangrijke positie vervullen binnen de regerende Baathpartij. Ook bleef hij lid van de Revolutionaire Commando Raad.

In 1995 kon hij zijn trouw aan de leider opnieuw bewijzen. Twee schoonzoons van Hussein (Majeeds neven) waren naar het buitenland gevlucht, maar onder beloftes van verzoening weer teruggekeerd. Majeed zag er naar verluidt persoonlijk op toe dat ze werden vermoord.

Aan het begin van de Amerikaans-Britse inval in maart 2003 in Irak meldde de oppositie dat Majeed zijn hoofdkwartier in een ziekenhuis in Basra had ingericht. Later werd zijn dood gemeld als gevolg van bombardementen. De Amerikanen namen dat niet serieus en zochten uitgebreid naar Majeed. In augustus 2003 pakten ze hem op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 januari 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ali Chemicali, de beul van Saddam

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 januari 2010

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken